För andra året i rad var katalaget på plats i Holland för att delta på Dutch open. Förra årets tävlingar var något en besvikelse p g a låg bedömningsnivå hos domarna på katasidan och ett organisatoriskt svagt arrangemang. Målet för tävlingen var därför i första hand att få tävlingserfarenhet inför kommande EM. Tävlade gjorde Johan Edin, Andreas Tampe och Adam Rogård (som gjorde internationell tävlingsdebut) i herrklassen samt nyblivna europamästarinnan i U-22, Chalita Andersson och undertecknad i damklassen.
Den internationella konkurrensen var klart mindre jämfört med föregående år, men det var tydligt att det svenska laget blir alltmer välbekant hos domarna. Positivt var också att organisationen var klart bättre än tidigare och flera internationella domare fanns på plats. De nya internationella reglerna med flaggsystem istället för poäng är ännu inte helt implementerat i Europa, så inte heller på detta arrangemang. Liksom förra året fick deltagarna välja kata fritt i både grundomgång och final. Detta gjorde att bedömningen blev något ojämn framförallt i första omgången där vi fick se både högklassiga A-kata och mindre kvalitativa Pinan kata som dömdes på enligt samma poängskala (normalt har en B-kata 9 som maxpoäng och A-kata 10).
Herrarna inledde tävlingen. Adam startade med Gekisai Sho, Andreas med Seienchin och Johan med Sushiho. Med ganska likvärdiga poäng var alla tre bland de fyra bästa som gick till final, tillsammans med en holländare. I damklassen var vi svenskar de enda dangraderade och även ensamma om att göra två A-kator. Trots detta var poängen förhållandevis jämna över fältet. Både Chalita och jag gick fina Seienchin och var enkelt till final. Redan här var 3 medaljer säkrade!
I finalen valde Adam att göra Seienchin och Johan den för honom nya tävlingskatan Garyu. Andreas valde att gå Seipai, en kata som kan vara lite vansklig i tävlingssammanhang p g a det svåra balansmomentet. För Andreas satt detta dock perfekt vilket gav honom höga poäng. Efter sammanräkning av poängen slutade Andreas som segrare, Adam på andraplats och Johan som trea.
I damernas final var spännvidden i kvalitet större. Chalita var först ut av oss och genomförde sin Kanku med fin fokus och kraft, jag fick sedan avsluta finalen med Sushiho. Båda fick fin utdelning för våra prestationer, trots en missat kiai i Sushiho. Efter en jämn tävling slutade jag först och Chalita som tvåa. Totalt fyra medaljer till Sverige!
Sammafattningsvis en mycket bra insats av hela laget i säsongsdebuten. Det var dessutom positivt att flera internationella domare var på plats och fick se oss tävla ytterligare en gång med bra resultat, vilket bådar gott inför EM.
/Alicia Edin