Den 7 mars gick Spanska mästerskapen, en tävling där även vi får delta.
Från Sverige deltog Rasmus Bergström, Bollebygd, i -80 kg samt Alicia Edin, Umeå KS, och Adam Rogård, Uppsala i kata.
Kata
Det var en något reducerad katatrupp som besökte Spanska öppna i år. Tävlade gjorde Alicia och Adam . Spanjorerna bjöd på ett bra arrangemang (förutom historiens kallaste tävlingsarena), som vanligt var konkurrensen tuff på både herr- och damsidan, trots att vi var de enda utländska deltagarna. Kataintresset är stort i Spanien och samtliga kategorier hade tiotalet deltagare eller fler, även i barn-, junior- och kadettklasserna. Från tidigare år vet vi också att spanjorerna är svårslagna på hemmaplan.
Upplägget var som tidigare EM-reglerna, dvs med en omgång då alla lottas till en kata ur B-klassen, därefter två omgångar med valfria kator och bedömning med poäng.
Herrarna fick inleda tävlingen och Adam var först ut. Han fick Yantsu som första kata och genomförde den med bra fokus utan tekniska missar. Poängen visade sig räcka långt och han var som fjärde man vidare till andra omgången. Där valde han Seienchin som också renderade fina poäng, alla över 9,0. Som fjärde och sista man gick han vidare till finalomgången. Väl där valde han Kanku, vilket blev tävlingsdebut för denna kata. Konkurrensen var hård med de övriga tre, bl a tävlade junioreuropamästaren från 2014, som nyligen gått upp i seniorklassen. Tyvärr räckte inte poängen hela vägen till prispallen denna gång och Adam slutade fyra, vilket med hänsyn till motståndet var ett mycket bra resultat.
I damklassen fanns tre spanjorskor med internationella meriter och det skulle krävas tre bra kator för att ta medalj. För första gången sedan 2011 lottades Alicia till favoritkatan Saiha, vilket blev en bra start på tävlingen och hon tog sig vidare som tvåa efter favoriten Isis Pinilla. I omgång två valde Alicia liksom resten av startfältet Seienchin som trots ett par små misstag i början gav bra poäng. Inför sista omgången var Alicia några tiondelar efter ledande Isis. Där gick båda Sushiho, Isis som trea och Alicia sist i startfältet. Trots en relativt grov miss i form av ett missat kiai för spanjorskan (för övrigt samma misstag Alicia gjorde på Dutch open), var det bara en av domarna som gav poängavdrag. Även en om Alicia lyckades med en bra kata lyckades hon inte komma ikapp och slutade på silverplats.
Sammantaget en väl genomförd tävling och fina reslutat i tuff konkurrens. Svenskarna lämnade Spanien med stor dos sol och nyplockade apelsiner i resväskan (tack för dem Magnus Bergström!).
Kumite (snabbsammandrag direkt efter)
Rasmus vann sin första match på knock mot huvudet sedan vann han andra på knock på benet och teknisk fighting .
I semifinal så gör Rasmus en väldigt bra match men han gör en offerspark där han hamnar tokigt med knät och det blir en vrickning, Han försöker ställa sig upp men smärtan går över viljan, Han tar beslutet att stanna vid ett brons denna gång med tanke på kommande tävlingar .