Det blev en historisk Påsk-resa när landslaget besökte Rumäniens EM-team på ett gemensamt träningsläger i Rumänien.  Syftet var framför allt att vässa formen inför stundande EM, som går om två veckor. Men också för att skapa relationer och få ett socialt utbyte mellan länderna.
Större delen av långfredagen gick till att resa. Och när svenska truppen till slut anlände till Oradea så fick de direkt hoppa in på första passet, där de Rumänska deltagarna väntade på svenskarnas ankomst. Lägret hölls i ledning av Sensei Harris Wallmen och första träningspasset hölls  i “CS GYM Oradea” Dojo. En dojon med en mycket speciella karaktär och med fler deltagare än det fanns syre till.  Kombinationen av sensei Harris anmodan att göra sitt yttersta och den syrefattiga luften gjorde passet betydligt svettigare än vad många räknat med.  Under passet kontrollerades deltagarnas status med hjälp av pulsmätning, för att kunna ligga på rätt nivå, både vad det gäller intensitet och återhämtning . En metod som användes under hela lägret, för att få ut maximalt.  Efter träningen bjöds hela svenska teamet på Välkomstmiddag av den Rumänska organisationen Och allt det jobbiga var bortglömt (för stunden i alla fall)
Resten av lägret hölls i en mycket rymligare lokal som lånats av Judon i Oradea. Lördagens  innehöll två 2 -timpass. Det första passet inleddes men en lång och grundlig uppvärmning, vilket var välkommet efter gårdagens chockstart .  Efter uppvärmningen blev det sparring resten av tiden. Och trots mycket och intensiv sparring blev det inga avhopp p.g.a. skador utan alla tyckte det var positivt och lärorikt.  Anledningen var den höga nivån och den goda kontrollen på alla deltagare. Rumänien har många duktiga fighters på Europa-topp-nivå. Några av de mest kända namnen är Marius Ilas, Viviana Chirila , Dorin Margarint ,Elena Constantin, Laura Moldovan, Anca Dan, för att nämna några.
Lördagens andra pass bestod av en kombination av sparring och mittsträning med olika fokus såsom intensitet, kraft och rytm. Matchliknande situationer tränades i ronder. Och  det var till slut en sliten men mycket nöjd svensk trupp, som gick till sängs på lördagskvällen, efter en lång och intensiv dag.
Söndagens enda pass hade en annan karaktär än tidigare pass. Uppvärmningen var lekfullare och den fortsatta träning var inte lika intensiv. Fokus låg på teknik och olika matchsituationer och en match bröts ner i mindre delar som tränades del för del.
Rumänerna hade till skillnad från svenskarna även med sina juniorer. Totalt var det ca: 50 deltagare på lägret (några färre på söndagen) varav 12 svenskar.
Efter lägrets slut belönade det svenska teamet sig själva, med bad i Oradeas berömda varma källor. Och efter det en god middag, med de Rumänska värdarna Och sen återsod det bara ännu en lång resa hem.
Träningsutbyte på denna höga nivå var väldigt givande och inspirerande. Och förhoppningsvis är det inte sista gången som Sverige delar erfarenheter och blåmärken med Rumänien.
Mer bilder finns på den rumänska Facebook  sidan