Årets Branko Bosjniak hölls för 20:e året i rad och präglades av en lite extra högtidlig ton. Bland annat hade alla tidigare tävlingar sammanfattats i en jubileeumsbok som delades ut till coacher och tävlande.
Tävlingen hölls som vanligt i Samobor, strax utanför Zagreb och i år var det en mindre tävlingstrupp från Sverige som utmanade motståndet i öst med fighters från Banzai och Göteborgs Karate Kai. Invägning och läkarkontroll gjordes kvällen innan tävlingen och efteråt hölls en välkomstmiddag där man fick möjlighet att spana in och diskutera evenuella motståndare. Det märktes att det bara är några få veckor kvar till VM i Japan då flera av toppnamnen inte var på plats.
Tävlingsstart var på lördagen kl 13 så det fanns gott om tid att äta frukost och planera dagen. Upplägget för tävlingen var att de klasser som hade mindre än 6 deltagare tävlade i poolsystem och klasser med över sex deltagare hade en normal utslagningsturnering.
Tävlingen hålls på en matta vilket innebar högt tempo mellan matcherna och snabba beslut från domarna i början av turneringen.
Först ut var Sara Hägge som kom till Kroatien med en seger i Danish Open i bagaget. Damernas tungvikt hade fyra fighters anmälda från Kroatien och Ungern vilket innebar tre matcher i och med poolsystemet. Första matchen gick mot hemmafavoriten Kristina Kojundzic och började jämnt. Sara fick ganska snart in sina slag mot magen och drev Kristina ut från mattan. Efter en förlängning vann Sara med alla domarflaggor. Nästa match var mot Stela Oroz, också från Kroatien. Slagen i magen satt bra men Sara lyckades inte driva Stela bakåt. När matchen gick till vågen skiljde det 9 kilo mellan Sara och Stela och vinsten gick därmed till Sara. Sista matchen skulle gå mot Henrietta Farago men på grund av en skada valde tyvärr Henrietta att lämna WO och Sara vann därmed hela tävlingen.
Fredrik Johansson var den mest rutinerade svensken i tävlingen och detta skulle visa sig ge stora fördelar. Med en enkel gameplan som att lita på sin rutin och tro på det tekniker man levererar mot motståndaren gick han in i första matchen. Första matchen gick mot Filip Boskovic från Kroatien. Filip visade upp snabba ben men Fredrik kunde läsa rörelsen och lyckades styra fighten till sin fördel. I andra matchen stod ännu en kroat, Mladen Sinkic för motståndet. Taggad till tårna försökte Mladen tidigt lägga press men Fredrik fick in ett slag mot sidan redan efter 30 sekunder som gav wasari. I sista matchen mötte Fredrik bulgaren Mario Durmev. Båda fighters var märkbart trötta efter en lång dag i hallen men det var Fredrik som öppnade starkast och behöll ledningen matchen igenom. Fredriks “Valeri-kicks” gav tidigt utdelning, ingen wasari, men bulgaren blev uppenbart störd av det ständiga huggandet på dennes högerben. Matchen gick till en förlängningsrunda som senare resulterade i en vinst för Fredrik och därmed även en första plats i turneringen.
Nytt för i år var en klass för yngre seniorer upp till 20 där Milad från Banzai deltog. Milad tog snabbt kommando och avslutade sin första fight redan efter 40 sekunder. I Milads andra match fick han visa upp en bred repertoar med explosiva tekniker. Guld till Milad som dessutom fick utmärkelsen bästa fighter, en bra genomkörare inför årets U22.
Erik Hägge som även han kommer att representera Sverige i U22 tävlade i dagens största klass, herrarnas -70. Motståndet från Ungern hette Mor Fekete Farkas och var ett nytt namn för oss. Erik öppnade starkt men Mor körde på taktiken att tima Eriks tekniker. Erik satte flera hårda vänsterkrokar och fighten var mycket jämn där de båda turades om att ha övertaget. Fighten gick samtliga förlängningar och då ingen viktskillnad kunde avgöra matchen var domarna tvungna att fatta ett beslut. Ungraren lyckades hålla ett högre tempo och matchen avgjordes på den sista halvminuten till Mors fördel. Erik fick tyvärr se sig besegrad men tar med sig bra feedback att jobba på inför U22 EM i november.