I helgen gick Polish Open Carpathia Cup i Rzeszow Polen. Det var väldigt många deltagare på tävlingen och nivån på kämparna var hög. Länder som var representerade var Litauen, Vitryssland, Ukraina, Tyskland, Österrike, Slovakien, Tjeckien, Ungern, Sverige och givetvis värdnationen Polen. Från Sverige deltog Elvira Gummesson från Lund Kyokushin och systrarna Ki och Py Pasanen från Oyama Karate Kai.
Matchtiden var 1,5 min i elimineringsomgångarna och 2 minuter i semifinalen och finalerna. Vid oavgjort 1 minuters förlängning. Vid oavgjort i förlängningen skulle vikt avgöra, 3kg viktskillnad skulle vara avgörande. Ungdomsklassen var utan gedan mawashi-geris, kadettklassen med gedan tekniker.
Py deltog i klassen ungdomar 12-13 år -55kg. I första matchen mötte Py en ungrare. Hon vann på vikt efter förlängningen. Py vägde 49kg motståndaren drygt 55kg. I andra matchen mötte hon en polska. Även den här matchen gick till förlängning.  Där sparkade polskan en chudan maegeri och Py tappade balansen. Wasari till polskan som vann matchen med detta… Py ute ur turneringen.
Ki och Elvira deltog i klassen kadetter 14-15 år -60kg. Det fanns 16 deltagare i klassen. Elvira vann sin första match mot en polska. Ki vann mot en ungrare. Nu skulle tjejerna möta varandra, tyvärr redan så här tidigt i turneringen, synd att lottningen blev så. Ki vann en jämn match efter förlängning. I semifinalen väntade en Ukrainare. Ki vann efter förlängning på vikt. I finalen väntade ännu en till Ungrare. Ki förlorade matchen på ippon. Silver till Ki.
Sammanfattningsvis kan sägas att tävlingen vuxit så mycket att organisationen inte riktigt hinner med jämt. Språket var nästan uteslutande polska vilket medförde minst sagt en utmaning. Vi var i hallen 08.00 tävlingen slutade 22.00. Det blev en lång dag med en massa ny erfarenhet.Slutligen kan nämnas att det vore önskvärt att ha med svenska domare på större internationella open-tävlingar där svenskar deltar, som denna.
Bilder o Text
Toni Pasanen, Oyama KK och Veronica Gummesson, IF Lund KK