Det var Kazakstan och Ryssland som imponerade i den 4:e upplagan av Diamond Cup. Tävlingen som blivit en attraktion för många länder och sträcker sig över flera organisationer. I år deltog det 26 länder länder och 12 olika organisationer. Nivån var varierande, men i kvartsfinal var det hög kvalitet på deltagarna. Något som var speciellt denna gång var att herrarna hade fått nya viktklasser och tävlingen en ny U20-kategori. Herrarnas viktklasser var ändrade som en anpassning till de blivande klassindelningarna som kommer att införas på  våra EM/World Cup.U22 klassen hade blygsamt med deltagare, men det var också första gången kategorin var med. Vilket märktes även på annat sätt, åldersspannet 17-20 år framkallade en kompromiss på reglerna som slutade med fullkontakt, fast med hjälm !
Sverige deltog med 7 deltagare och först ut var Fredrik Johansson som fick kämpa hela vägen i sin första match mot Mulder Bart. Holländaren var stryktålig och tog mycket av Fredriks slagkombinationer. Matchen krävde alla förlängningar och avgjordes sista halvminuten då Fredrik var den som ville mest och fick domarsiffrorna 4-1 till sin favör .Andra matchen var mot tävlingens absoluta tungviktare och det var säkert 30 kg skillnad mellan Fredrik och tysken Konstatin Korolihin. Fredrik var den tekniskt bäste och satte sina slagkombinationer bra, men Konstatin var till synes oberörd. Matchen fortsatte utan att någon var den andre bättre. Seger på viktskillnad, var det svenskarna väntade på. Men i slutet på förlängningen tappar Fredrik något, inte mycket, men tillräckligt, tyckte domarna och gav tysken segern.
Rasmus Bergström startade lugnt inledningsvis mot tyska Igor Angald och ökade successivt trycket Det blev förlängning men då övertygande han bl.a med flera jodan sparkar som var nära att ta poäng. Det blev en självklar vinst men också en skadad hand som förvärrades i nästa match mot Michael Meineche från Danmark En jämn match som förväntades bli lång, men Michael var inte så framåt som de flesta förväntat sig och med domarsiffrorna 3-0 vinner Rasmus redan efter första ronden. Tredje matchen var det verkliga kraftprovet. Tysken Sergej Braun är välmeriterad och vinnaren av förra Diamond Cup. Det var två tekniskt duktiga fighters som krigade på mattan. Det var jämt tills Sergej träffade Rasmus “Akilles häl” , den skadade handen. Rasmus avslöjade att han hade ont och efter det var det svårt för Rasmus att komma in i matchen igen. Det hjälpte inte att han bytte ut slag mot sparkar, det blev förlust för Rasmus i kvartsfinalen.
Christoffer Sjölund fick en olycklig lottning och chockstart i form av Yerkebulan Beisenbayev från Kazakstan. Yerkebulan kom 3:a i (KWU) VM men var trots det relativt okänd fighter. Men efter sin insats är han definitivt inte okänd längre Hans extrema snabbhet och explosivitet imponerade på domarna så förutom guld tilldelades han även teknikpriset Ingen av hans motståndare kunde ge honom nåt värdigt motstånd, förutom landsmannen i finalen. Inte heller vår Cristoffer som inte lyckades komma in i matchen efter Yerkebulans aggressiva inledning.
Sanne Larsson testade en rörligt fightingstil, attack och förflyttning för att undvika Belgiska Elise Notele kontringar. Taktiken fungerade men gav trots det inget resultat så hon ändrade taktik i slutet på ronden och satsar på knä och lowkick mot lårets insida. Det fungerar bättre och Sanne tar hem segern. I andra matchen mot Kanadensiska Kimm Carriere testar Sanne samma taktik, men då fungerar den inte alls. Kimm är betydligt mer offensiv och förstör avståndet. Sanne byter då taktik igen, men det är för sent, domarna ger segern till Kimm .
Cecilia Wallin möter Holländska Lauren Zee Van Der som sannolikt var en av nyare deltagare på tävlingen. Cissi är den bättre, hennes starka slag ger henne en wasari redan efter 1 min och hon behåller övertaget samt pressen ronden ut. En relativt enkel match till skillnad nästa, ryska Marina Sobanina är en helt annan historia. Ryskan har en taktik att börja långsamt och sen växa in i matchen. Vilket gjorde att första ronden var jämn och stundtals till Cissis fördel. Men i förlängningen blir Marina starkare och gör några bra mae geri jodan i slutet av ronden, samtidigt släpper Cissi på initiativet och mer och mer defensiv. Det slutar med förlust för Cissi och ryskan tar senare guldet.
Erik Hägge startade övertygande med en stark offensivt mot Salim Almerri från Kuwait, det dröjde dock ända till slutet av ronden innan resultatet kom. En spark mot levern gav poäng och inget som Salim kunde ta tillbaka på de sekunder som återstod. Men det blev ombytta roller i nästa match. Ryssen Alexandr Drodz kom 2:a i IFK- U21 VM och vann även sin viktklass på Diamond Cup. Han besegrade också Erik, men det såg ganska hoppfullt i början. Men ganska snart försvann hoppet för ryssen visste vad han gjorde när han successivt malde ner Erik som dock kämpade väl hela ronden ut.
Sara Hägge fick en bra lottning och förvaltade den väl. Första motståndaren var Diana Cantero från Spanien välmeriterad med flera titlar från  KWU-tävlingar.  Spanjorskan startar med starka slag och det tar en stund innan Sara svarar, men sen ökar hon tempot. Det räcker till oavgjort första ronden, men i förlängningen kommer resultatet. Spanjorskan tröttnar och Sara tar vinsten. Andra matchen går mot Polska Anna Bojda.  Matchen är klassens semifinal. Sara attackerar med med intensiva slagserierer, Polskan är lite mindre intensiv men går ständigt framåt. Det är en jämn match, men Sara tar segern med domarrösterna 3-0 , efter en förlängning.  I finalen väntar världsmästarinnan Csenge Szepesi och inte helt oväntat slutar finalen i förlust för Sara. Men hon presterar över förväntan. Det är jämt i nästan hela ronden, men i slutet tar Chenge över matchen och även segern. Det blir silver för Sara och Sveriges enda medalj denna gång