The “golden ladies”skulle man kunna kalla den svenska truppen som besökte Kyokushin Open i Bergen / Norge i helgen. För det handlade om guld och det handlade om tjejer.
SKK hade med en tjej i varje kategori. Det var Py Pasanen / Oyama, som deltog i klassen yngre juniorer, Mirjam Björklund / Keiko, i klassen äldre juniorer och Dina Kljajic Keiko som deltog i seniorklassen. Samtliga tjejerna åkte hem med guld i bagaget!
Kyokushin Open har länge kämpat med deltagarantalet och årets upplaga var inget undantag. Trots att det totalt sett är ganska många deltagare på tävlingen, så blir det inte så många i varje klass efter att det delats upp i ålder och vikt. Men arrangören gör sitt bästa för att alla skall få “fightingvaluta” och i de klasser som det bara var tre deltagare fick alla möta alla. Ett positivt inslag på årets upplaga var att flera länder deltog. Förutom Sverige (som brukar delta), så var Danska Ashihara och Polska ShinKyokushin med, dessutom var Svenska Ashihara också där med två deltagare. Så tävlingen blev lite mer spännande än vanligt.
Py Pasanen från Oyama deltog i klassen yngre juniorer flickor 13-14 år lättvikt -50kg. Det var en av de klasserna med bara 3 deltagare. Klassen kördes enligt poolsystem, alla mötte varandra. Matchtiden var 3 minuter och kördes utan väst. I första matchen var den tuffaste, i den matchen mötte Py Sonja från Sandnes KK. Py vann på wasari med jodan mawashigeri. Andra matchen likaså, då hette motståndet Turid Sofie från Kristiansund KK. Guldet gick till Py.
En av de få klasser som det var hyfsat med deltagare var damernas juniorklass där Mirjam Björklund/ Keiko deltog.  Hon mötte Vilde Misund från Romsdal i första matchen, som inte blev lång. Två jodan mawashi avgjorde matchen på dryga minuten. Andra matchen blev betydligt tuffare då Brigita Danileviciute från Sira Kyokushin gav Mirjam en tuff match, men trots det tuffa motståndet blev resultat det samma, twå wasari och matchvinst innan matchtiden var slut. Men sista matchen,som också var finalen, blev annorlunda. Redan i inledningen släpper Mirjam in en mawashi mot den tekniskt duktige Charlene Izabelle Mejla från Fyllingen karate. Tuff start, men 30 sek senare var matchen utjämnad och resten av tiden blev en spännande kämpamatch, där Mirjam till slut fick domarnas röster och därmed också guldet i sin klass.
Dina Kljajic /Keiko hade också bara tre deltagare i sin grupp. Men de var betydligt större och tyngre. Speciellt Lise Möller från Danska Ashihara var imponerande stor och teknisk duktig. Det blev också Dinas första motståndare. Lise hade tunga tekniker och stor räckvidd. Dina’s strategi blev att vara rörlig och försöka attackera i förflyttningarna. Stora delar av matchen handlade om att undkomma Lises attacker, men så kom tröttheten hos Lise och Dinas strategi fungerade bättre och bättre. När ronden var slut, så var det egentligen inga av deltagarna som hade skadat den andre nämnvärt, så lite förvånande blev domslutet till Dinas fördel. Kanske hade oavgjort varit mer rättvist, men efter en förlängning och vågen hade resultatet ändå sannolikt blivit detsamma.
Andra matchen mot Ewa Tracz Polen var helt annorlunda Då fick Dina en motståndare som var något mer jämlik, storleksmässigt. Polskan hade också besegrat Lise tidigare, så matchen blev en final. Bägge tjejerna hade bra kraft i teknikerna de levererade. Dina satsade mer på sparkar och Ewa mer på slag, matchen blev jämn och den gick till förlängning. När det var dags för vågen var Dina den som var lättast och kunde därmed hämta hem både segern och guldet. Dina’s tuffa insats mot de betydligt tyngre motståndarna uppmärksammade domarna genom att ge Dina “Bästa Fighter” i damkategorin… och ett guld förstås.