Årets EM för Seniorer och Juniorer hölls i Georgiens huvudstad Tblisi. Ca 320 deltagare, som vanligt främst från öststatsländer, hade samlats för att göra upp om titlarna i kumite och kata.
Som vanligt går katan först i dessa sammanhang, herrarnas och damernas kata går samtidigt.
Först ut av våra herrar var Andreas Tampe som mötte Michael Eibye från Danmark. Andreas och Michael har mötts tidigare i olika tävlingar och oftast har Andreas gått som segrare ur dessa matcher. Denna gång visade dock domarna flaggor till Danmarks fördel, 3-2, och tråkigt nog fick Andreas se sig slagen redan i första omgången.
I slutet av den  pol B var det dags för Johan Edin. Han mötte Hristo Terziev från Bulgarien. Hristo är en ny bekantskap och vi visste inte riktigt vad vi hade att vänta oss. Han var bättre än vi hade förväntat oss och även om matchen var jämn, så gick han vidare med seger. Tyvärr blev det stopp även för Johan i första omgången.
Först ut av damerna var Alicia Edin som mötte Carla Gallati från Schweitz. Alicia tog sig lätt vidare efter det mötet. Nästa motståndare på tur var Ea Eriksen från Danmark. Även den matchen vann Alicia, lekande lätt. Och så var det dags för Rita Pivoriunate från Lithauen. Rita har varit med många år och brukar ta sig fram rätt bra men när hon mötte Alicia blev det tvärstopp. Nivåskillnaden var tydlig och det visade domarna också, med sina flaggor. Det är en fröjd att se Alicia gå ut på mattan och fullkomligt tillintetgöra sina motståndare. Och så var Alicia i semifinal och möter Aleksandra Bukowa från Polen. Oturligt nog halkar Alicia till lite grand under sin Sushi Ho och detta räcker för att Aleksandra skall knipa den vinsten. Alicia tar brons. Tråkigt med halkiga mattor men Alicia har än en gång bevisat att hennes plats är på pallen och ingen annanstans!
Chalita Andersson gick ut som sista match i pol B. Där skulle hon möta An Driesens från Belgien. An har vi sett förr och hon tar för sig mer och mer för varje tävling. Lite pepp för Chalitas självförtroende behövdes och sedan gick hon ut och satte An på plats. Match nummer två för Chalita gick mot Isis Pinilla från Spanien. Isis är något av en ärkefiende och ytterligare lite pepp behövdes innan matchen men även där gick Chalita ut med segern. Efter segern mot Isis var Chalita helt på banan igen, det dåliga självförtroendet är som bortblåst och hon går ut och sopar mattan ren med Nadia Zhuravova från Ukraina. Så var det dags för semifinal och då skulle det matchas mot Paula Malikowska från Polen. Och javisst! Chalita vinner även denna match och är i final! I finalen möter hon Aleksandra Bukowa från Polen. Det är en jämn match men till slut avgår Polskan med vinsten. Chalita tar silver och även hon har återigen bevisat var hon hör hemma – på pallen!!!
Juniortävlingen i kumite:
Först upp på tatamin var Pontus Göthe som mötte bulgariske Antionio Bushev. Pontus förde matchen från första stund och satte press på bulgaren med hårda lowkicks. Två slag i ansiktet resulterade i en genten för motståndaren och Pontus vann en klar arbetsseger.
I nästa match väntade ungerske Csongor Ferenczi. Efter en jämn intensiv öppning tog ungraren övertaget och pressade Pontus för att i slutsekunden ta en wazari på jodan mawash.
Lisa Linder som även hon debuterade som junior i detta EM mötte ungerska Lill Mag. Lisa tog greppet direkt med en jodan mawash som gav wasari efter bara några sekunder.  I nästa match mötte hon Alina Bezuhia från ukraina. Lisa öppnade offensivt men Alina svarade och efter en minut fick ukrainskan in en wasari på jodan mawash. Resten av matchen blev ett resultatlöst jagande av Lisa men poängen uteblev och EM var över för denna gång.
Bollebygds Fabian Wåhlin mötte i plus 80 klassen Mykhailo Bondarenko från Ukraina. Matchen blev jämn och efter förlängning  fick Fabian denna gång se sig besegrad på vågen.
På lördagen var det dags för seniorerna och utslagningsomgångarna startade vid 10 tiden.
Rasmus Bergström mötte i sin första match grekiske Aristotelis Melkladis.  Rasmus öppnade direkt med en stenhård ushiro mawashi geri som träffade så det ekade i hallen men greken stod kvar. Dock bröts det mesta av grekens kampvilja och Rasmus vann en klar arbetsseger.
Nästa motståndare var tysken Wadim Malinowski.  Rasmus dominerade även denna match och en wasari på ett bra slag förde Rasmus vidare till nästa omgång.
I kvartsfinalen väntade betydligt tuffare motstånd i form av Valdemaras Gudauskas. Litauern är med sin lång räckvidd alltid farlig och Rasmus hade bestämt sig för att öppna respektlöst och forcera rakt in. Taktiken fungerade väl och båda fighters utbytte bra kombinationer. Efter halva tiden i förlängningen lyckades dock Gudauskas träffa med en tsuki som gav en wasari och trots att Rasmus ökade ytterligare och jagade motståndaren med höga sparkar slutade matchen med litauisk seger. Gudauskas stod dessutom i slutet som total mellanviktssegrare efter att ha besegrat storfavoriten Marius Ilas.
Jimmie Collin hade en tuff lottning med ungerska U22 vinnaren Ferenc Szudi i första matchen. Jimmie öppnade starkt och med farliga sparkar fick han Szudi snabbt avvaktande. Taktiken följdes upp med en perfekt placerad chudan mawash som resulterade i Ippon och Jimmie var vidare.
Jimmie stod i nästa omgång åter öga motöga med Marius Ilas.  Jimmie startade matchen aggresivt men Marius svarade och efter full tid fick rumänen segern av domarna.
Milad Samisade deltog i den nya viktklassen 65-75 kg. Detta innebar att flera tidigare mellanviktare nu bantat ned sig och Milads första motståndare var den betydligt längre dansken Michael Meineche. Dansken störde Milad med sin större räckvidd men efter 3 + 2 minuter stod Milad som vinnare på  vågen.
Nästa motståndare var den rutinerade hemmafavoriten Mikheil Tsiklauri. Den tvåfaldige Europamästaren öppnade nästan avvaktande men sedan drogs tempot upp och Milad tog sig med 3-2 till andra ronden. Även denna rond blev tät och utkämpades på närdistans och trots att den stundtals var mycket jämn förlorade Milad på domslut.
Simon Pålsson stod över i första omgången och mötte i andra ungerske Richard Lizak. Taktiken att röra sig och  arbeta explosiva kombinationer fungerade väl och Simon styrde matchen från början till slut.
I andra omgången väntade Brian Jakobsen men här kunde den rutinerade dansken svara på Simons attacker och pressa honom bakåt och domarseger till Brian var ett faktum
Göteborgs Fredrik Johansson fick den långe och starka fransmannen Jean-Paul Jacquot som motståndare . Trotts Fredriks offensiv  och försök att träffa med höga sparkar stod fransmannen som vinnare efter förlängning på arbetsseger.
Sverige hade bara en dam med i kumiten i år; Sara Hägge i + 60 kg klassen
Sara besegrade i första omgången Ukrainska Svetlana Lagno. Machen gick tiden ut och nästa motståndare blev även den en match som bjöd på förlängning. Litauiska Brigita Gustaityte besegrades på vågen och nu stod Sara i semifinal. Motståndet kunde inte bli tuffare: Regerande världsmästarinnan Szepesi Czenge.   Taktiken var klar. Tight avstånd och infighting för att undvika Czenges långa  tekniker. Sara lyckades väl periodvis men Czenge fick flera gånger Sara på sitt favoritavstånd och efter första ronden gick segern till Ungern.
Detta innebar att Sara fick sitt första EM Brons och Sveriges enda kumite medalj under detta EM.