Det blev en historiskt dag för Sverige på årets upplaga av U16 och U22. Våra unga deltagare skrällde ordentligt när de besegrade Europaeliten i hård konkurrens! Det blev två guld för Sverige, ett i kumite och ett i kata. Bragden stod Ki Pasanen och Milad Ziyfatalla för. Det är två unga talanger som bara är i början av sin karriär. Det är dock inte bara deras talang som är orsaken till framgångarna. Bägge började träna i tidig ålder och har mycket tävlingserfarenhet, trots sina unga år.
Milad har redan utmärkt sig och tagit flera fina titlar bl.a. Junior-Europamästare. Men precis som för många andra juniorer blev steget upp som senior tufft och han  halkade ner på rankinglistan i den tuffa konkurrensen. Men målmedvetet har han kämpat sig tillbaka och med helgens resultat har han återigen placerat sig bland “de bästa”. Han gjorde det genom att besegra Emin Ismayilli från Azerbaijan i en final, som var extremt jämn. Det var omöjligt att säga vem som var bäst. När alla förlängningar var klara var domarresultatet 2-2, Det var oerhört spännande innan huvuddomaren till slut avgjorde genom att ge sin avgörande röst på Milad.
Innan dess hade Milad gjort ytterligare en tuff och jämn match mot Ungerska Hristo Aleksandrov.  Ungraren är duktig, men blev besegrad redan efter första ronden. Innan innan dess gick Milad mot Spanska Ivan Fernandez. Den matchen slutade innan den startat. Milad attackerade med en slagserie och följde upp med en snurrspark mot mellangärdet. Sparken träffade perfekt och fällde Ivan och matchen var över. Det blev tävlingens kortaste match och visar vilken klass Milad tillhör. Förutom guldet i -65 kg klassen fick även Milad priset “Technichal fighter ” – bästa teknik !
Ki Pasanen debuterade denna tävling och deltog som Cadett (U16) Hon tävlade både i kumite och kata. Dagen började med kata och första matchen gick mot Nikoi Hartzanova från Bulgarien där gjorde Ki processen kort och snabbt övertygade domarna om att matchen var hennes.  Därefter gick Ki mot De Luca Ilaria från Italien, där Italienskan var helt chanslös. Då var Ki uppe i kvartsfinal där hon möter Dominika Kleras från Polen.  Nu får Ki välja kata själv och går ut med Tsuki No Kata. Ki är lugn och trygg och övertygar domarna än en gång om att hon är den bättre av de två.
Semifinal! Nu är det dags att möta en tjej från Rumänien, Andreea Pavel. Andrea och Ki har mötts tidigare i Europa och Ki vet att hon har en motståndare att räkna med. Hon väljer därför att göra Gekusai Dai som är en av hennes favoritkator och som hon känner sig säker i. Ett klockrent val då Ki tar hem segern, även över Rumänien.
Och på sitt första EM någonsin hamar Ki i final och skall möta Goda Klapatauskalte från Litauen. I finalen har inte Ki längre något val gällande kata, eftersom man inte får göra samma kator i finalerna. Kvar är alltså Yantzu. Yantzu är inte den kata Ki är mest förtjust i men hon går in och kör en Yantzu som får domarna att enhälligt ge segern till henne. Ki Paasanen har vunnit guld i cadett-EM. Senare samma dag deltar KI även i kumite och då möter hon Ivanna Skorobohatko från Ukraina och besegrar henne i första ronden. Men nästa match blev svårare. Italienska De Luca Ilaria ger Ki tufft motstånd och alla förlängningar krävs, men resultatet blir inte som vi hoppats på, förlust för Ki.
Sverige hade flera deltagare i truppen. Alla gjorde bra ifrån sig, men inget som räckte till medalj.
Elvira Gummesson deltar också i U16 klassen. Hon hade ett silver från förra året att försvara, men tyvärr lyckades hon inte upprepa bedriften. Nikoi Harizanova från Ungern var duktig. Svårt att säga om hon var bättre än Elvira, men hon lyckades få in en poänggivande spark på Elvira och det blev avgörande för matchen.
Sanne Larsson och Gerda Pekarskaite gjorde sina matcher som de planerat. De fightades bra men det räckte inte till, motståndet var bättre. Framför allt fysiskt bättre. Anastasila Duziak från Ukraina besegrade Gerda i -60 kg klassen och Monika Zielinska från Polen besegrade Sanne i -65 kg klassen
Rasmus Bergström tävlade i -85 klassen och hade goda förutsättningar att gå långt, men stoppades av en olycklig domarmiss. Tävlingen startade dock bra. Med starka slag pressade han Polska Mateusz Golomb störree delen av ronden. I slutsekunderna kommer poängen som ger Rasmus matchvinst. Match därefter blir mot en duktig och lurig motståndare. Orestas Abazorius från Litauen tillhör favoriterna och ger Rasmus en tuff match. Men när Rasmus får ordning på förflyttningarna väger matchen över till hans fördel. Första ronden slutar oavgjort , men andra ronden börjar olyckligt. I samband med att Rasmus gör en snurrspark, knäar Orestas oavsiktligt Rasmus i skrevet som upphör att fightas. Domarna missuppfattar det som hänt och ger Orestas en poäng . Resten av ronden jagar Rasmus kvittering, med det blir en för svår uppgift och matchen slutar i förlust.
Fabian Whålin gör en stark första match där han pressar Polacken Mateusz Ostrowski en stor del av första ronden, det ger två domarflaggor, men inte tillräckligt för en matchvinst. I förlängningen får han till sina klacksparkar mot låret och det dröjer inte länge förrän Mateusz visar tecken på smärta och strax därefter kommer domarnas poäng.  Men i nästa match mot Anatolii Zhuravel från Ukraina är rollerna ombytta. Anatolii är ett snäpp bättre av Fabian och tidigt i matchen träffar Anatolii med en spark på lårets insida. Tekniken fäller Fabian som förlorar matchen bara ett hårsmån från medalj i +85 kg klassen.
Tävlingen innehåller en klass utan några ålders begränsningar. Europas bästa samlades i en herr och en damklass utan några viktkategorier  -. EM’s “öppna viktklass”. Herrarna var 27 st och två av dessa var svenskar.På damsidan deltog 15 st och där var Sverige representerades av Sara Hägge.
Trots “Europa mästerskap” var Ryssland representerat i form av Antonina Ismailova. Ryssland har ett rykte av att vara duktiga fighters och Antonina är inget undantag. Man kunde kanske önskat en annan öppningsmatch för Sara, men de har mötts förut. Den gången förlorade Sara och nu var hon revansch lysten. Det blev en spännande match som stod och vägde och ingen av tjejerna dominerade. Det var nära att vågen fällde Sara, men några hekto saknades så sista förllängningen blev avgörande och det blev Sara som fick sin revansch och gick vidare till kvartsfinal.  Där var det en annat typ av utmaning, Gabija Gudellauskaite, en av Europas bästa mellanviktare var lite snabbare och lite rörligare. Sara kunde aldrig utnyttja sitt viktövertag och matchen avgjordes på vågen till Gabijas fördel.
Herrsidan dominerades av Litauen dels resultatmässigt, men även vad det gäller antal deltagare. Med sju stycken anmälda var 25% av startfältet från Litauen, så det var ingen slump att de svenska herrarna fick möta Litauen i sina matcher.
Fredrik Johansson möter en av Litauens starka kort, Antanas Klibaviicus som var den starkare av de två. Fredrik är defensiv i stora delar av matchen och efter att Antanas pressat Fredrik av mattan ett par gånger har domarna inga problem med att ge Antanas segern .
Simon Pålsson fick möta en av favoriterna Eventas Guzauskas. Han vinner den herrarnas öppna klass och Simon blir hans första skalp. Men det såg inte så tokigt ut inledningsvis. Simon sätter några hårda lowkicks och det skulle kunna utveckla sig till en spännande match. Men spänningen tar snabb när Eventas sätter en slagserie och  avslutar med ett högt knä som landar på Simons haka. Simon faller ned på knä och matchen är över.
Tävlingens favorit Valeri Dimitrov deltog inte p.g.a. skada vilket sannolikt var en stor besvikelse för värdlandet Bulgarien. Tävlingen streamades och filmades för TV, så det är klart att de gärna ville att deras egen favorit skulle delta. I stället var det Vasil Vangelov som fick hålla fanan för Bulgarien och det gjorde han bra. Förlust i en tuff final gav Bulgarien ett silver i alla fall.
I övrigt kan vi konstatera att trenderna vi sett tidigare håller i sig. Konkurrensen hårdnar för varje år. De unga som kommer fram är extremt duktiga och skillnaderna mellan U22 och senior kommer att suddas ut i framtiden. Positionerna håller i sig vad det gäller framgångar och antal deltagare. Litauen, Polen, Ukraina, Ungern, Bulgarien deltar med 40-60 deltagare. Länder som Sverige, Spanien, Rumänien, Georgien har med 10-15 deltagare. Övriga länder under 10 st och de flesta under 5 st. Man kan ana sambandet med antalet deltagare och resultat. Men det finns undantag Azerbaijan till exempel. De har få deltagare, men de är mycket duktiga. Det var kul att notera att Lettland deltog med 5 tävlande. De är en ung organisation och har inte synts till så mycket, men kanske håller något på att hända? En liknande överraskning var Italiens 7 deltagare.  Inte heller de har vi sett så mycket av.

 Resultat

ec2016_sofia_cadets_kata
ec2016_sofia_cadets_kumite
ec2016_sofia_u22_kata
ec2016_sofia_u22_kumite
ec2016_sofia_openweight
ec2016_sofia_special_awards_rankings