Karaktären har förändrats på Austria Open. Tävlingen har färre deltagare än tidigare, delvis beroende på att kata-kategorin inte är med. Men det saknades också några länder i år. I gengäld var det deltagare från andra stilar med och total var det drygt 110 deltagare, från 10 länder. det tävlades i kategorierna senior (+35) adult, junior och kadett. Det var för få deltagare för att kunna fylla alla klasser och några viktklasser slogs ihop. Sverige deltog i alla kategorier utom +35 år och vi gjorde det med framgång. Det var flest deltagare från Ungern och Polen, nivån på deltagarna var något ojämn med både EM medaljörer och debutanter.
I klassen kadett pojkar -65kg deltog Noubar Joulfayan från Uppsala, den klassen var det många deltagare och Noubar mötte tre olika killar från Polen. Det var Noubars debut på den internationella arenan.  Hans gameplan gick ut på att jobba aktivt med att jobba med skiftande avstånd för att undvika att ta för mycket stryk. I den första matchen höll planen bra och efter drygt en och en halv minut satt en jodan mawashi som gav poäng. Motståndaren ville inte fortsätta och Noubar fick Ippon. Andra matchen (semifinal) gick betydligt fortare. Efter cirka en halv minut träffar en gedan mawashi som på något märkligt sätt skadar motståndarens “andra” ben – Ippon igen!  I finalen fick motståndaren in en fullträff i magen efter en hård jodanspark. Motståndaren fick Ippon och Noubar fick nöja sig med en andraplats
Teddy Dahlqvist från Keiko ställde också upp som cadett. Han gick i tungvikten och mötte Farkas Balint från Ungern. Det var två 90-kilos killar som bytte tunga tekniker. Matchen var jämn och gick till förlängning. Det blev till slut viljan och tunga knän som gav Teddy segern. Men matchen innebar skador och i finalen saknades kampviljan. Det tog inte så lång tid för polska Kacper Czolgowski att hitta det trasiga benet och matchen slutade med förlust och ett silver.
I junior pojkar -70kg gick Calle Friestedt från Uppsala. Calle gjorde internationell debut och mötte en stark kille från Polen. Calles fightstil är väldigt rörlig, men kanske var han lite för avvaktande denna gång . Han får in många bra träffar och är var väldigt nära med en mawashi jodan, men domarna tyckte annorlunda och det blir förlust efter en rond.
Mirjam Björklund från Keiko tävlade också som junior. I hennes klass var det bara tre deltagare så alla fick möta varann. Första matchen var mot ungerska europamästarinnan Lili Ban. Inledningsvis så såg det riktigt bra ut för Mirjam som gjorde mest. Men så fick Lili poäng med en jodan spark och lite senare fick hon även poäng ed en hård vänsterkrok. Slaget träffad olyckligt och skadade armen på Mirjam, som fick göra andra matchen med en arm obrukbar. Men hon gör det med bravur och pressande Aleksandra Prokurda från Polen med hårda lowkick i stället. Det blev vinst efter första ronden och ett silver till Mirjam
Ytterligare en junior deltog. Elvira Gummesson från Lund dominerade sin klass. Redan i matchstarten tar hon poäng, med en jodan mawashi, mot Daria Starzec från Polen. Strax därefter kommer ytterligare ett poäng med en kake geri och matchen är över. Andra matchen blir poänglös, men Weronika Popow har inte möjlighet att utmana Elvira som pressar Weronika utanför mattan flera gånger. Det blir vinst på domarröster och ett guld till Elvira.
Moa Jensen deltog i kategorin adult.  Moa är relativt oerfaren, så det blev en ordentlig kraftmätning när hon mötte den betydligt mer rutinerade Kristina Kojundzic från Kroatien. Inledningsvis så utmanade Moa på ett imponerande sätt. Men ganska fort tog Kristina över matchen och var farligt nära med ett par yxsparkar. I slutet på första ronden så var matchen helt Kristinas och domarna gav Kristina vinsten efter första ronden.
Sanne Larsson från Uppsala mötte Eszter Kovacs i damernas tungvikt. Det blev en lång match där Sanne var den bättre större delen av de tre första ronderna och var nära med ett flertal jodansparkar. Det blir en flagga med sig i rond 1, två flaggor i rond 2 och 3. Den sista förlängningen blev jämnast och det är till slut konditionen som blir avgörande Med minsta marginal förlorar Sanne med 3 flaggor mot 2.
Ali Hayder från Stockholm Kyokushin mötte Anatal Renner från Österike i första matchen. Hans motståndare var betydligt längre, men kunde inte ge vår Ali något riktigt motstånd. Ganska tidigt kom en wasari på chudan tsuki och strax därefter en snabb jodan mawashi som fick österrikaren att ge upp. Andra matchen var final och en tråkig sådan. Starten blev intensiv mot polska Daniel Bilbak. Det var två tuffa fighters och tempot var högt. Men ganska tidigt får vår Ali en varning för att han putter sin motståndare framför sig. Tyvärr klarar han inte att justera det och domarna blir mer och mer fokuserade på den otillåtna handlingen och innan ronden är slut har Ali fått så många varningar att han diskas.
Sammanfattningsvis blev det 1 brons,  4 silver och ett guld till Sverige