Att leva och träna i Japan är en dröm för många karateutövare. För Uppsalas Kyokushins Mikael Karhunen är den drömmen just nu en verklighet. Mikael är 26 år gammal och har tränat Kyokushin i 5 år. Han har graden 5:e kyu och hans favoritteknik är jodan mawashi geri. De närmsta två åren bor han i Tokyo, Japans huvudstad, för att studera japanska och träna karate. Det som följer är en inblick i livet som student och karateutövare i Japan, och ett kort referat från årets Dream Cup där Mikael deltog under Shihan Tsukamotos ledning.
Mikael har länge drömt om att bo i Japan och lära sig japanska, även innan karaten blev en del av hans liv. När han började med karate började drömmen om att även få träna där formas. För några år sen var han på semester i Japan och tog beslutet att återvända för att bo, studera och träna där. Processen inför flytten var ganska lång, uppger Mikael. Först var han tvungen att ansöka om studentvisum, för att kunna göra det måste man söka till den skola man vill gå på minst 6 månader i förväg. Mikael upplever att japaner har en förkärlek för byråkrati vilket innebär att det var många papper att fylla i och skicka in. Att flytta till ett nytt land är en övning i pappersexercis, säger Mikael, det är så många saker man kanske inte tänkt på som man behöver. Svårare blir det när man inte kan språket på platsen man kommer till. Hur skaffar man lägenhet, mobilabonnemang eller sätter upp ett elavtal om man inte kan språket? Det tog mer tid än jag trodde men var helt och hållet värt det.
Att bo i Japan är fantastiskt!
Klimatet är varmt, maten är god och japanernas känsla för detaljer och uppfinningsrikedom är påtaglig. En av Mikaels personliga favoriter är engångsförpackningar av kaffe – ett “minikaffefilter” som man sätter över en mugg och sedan häller varmt vatten i och som resulterar i fantastiskt gott kaffe. I Tokyo finns allt man någonsin kan tänkas vilja ha och affärerna har öppet väldigt länge på kvällarna. En del affärer och restauranger har till och med öppet dygnet runt, så man behöver aldrig gå hungrig.
På frågan hur det är att träna i Japan blir svaret “annorlunda men fantastiskt roligt”.
Jag har turen att få träna för Shihan Tsukamoto, säger Mikael, det är väldigt lärorikt. Hos Tsukamoto tenderar fokus att ligga på kumite och hans elever tränar oerhört mycket kondition och sparkar. En stor skillnad mot träningen hemma är att varje pass innehåller 45 minuter sparring. Passen brukar vara ungefär 2,5 timmar långa. Fler skillnader mot passen hemma är att passen här upplevs mindre strikta. Exempelvis tar man små pauser under passen för att vila och dricka vatten. Träningens fokus är också annorlunda, men det skiljer sig mycket beroende på vilken Shihan eller Sensei man tränar för.
På Tsukamotos dojo har man ett antal olika pass varje vecka med lite olika fokus. Vissa pass har en del kihon, andra har mer fokus på kondition. Tsukamoto har ett stort tålamod och tar sig alltid tid till att förklara för att säkerställa att alla hans elever lyckas. Vi frågar Mikael hur han upplever Shihan Tsukamoto som person och han svarar med en anekdot:
I maj var det ett 3-dagars träningsläger under Golden Week (en vecka där flera helgdagar sammanfaller) Nyinflyttad i landet så har jag inte värst mycket träningskläder – så efter varje dag så tvättade jag kläderna och kom med samma kläder nästa dag. På tredje dagen när jag kom till dojon så kom Tsukamoto fram till mig – med ett par shorts och några t-shirtar. För han såg att jag alltid tränade i samma kläder. Det sammanfattar för mig mycket av hur Tsukamoto är. Han ser verkligen sina elever, vill få oss att utvecklas och utmanar oss ständigt. Jag är tacksam för att få vara här.
Tsukamotos dojo har 350 medlemmar och 70 av dessa (inklusive Mikael själv) deltog i 2017 års upplaga av Dream Cup. En stor skillnad mot erfarenheter av tävling i Sverige är att man tävlar utan coacher. En annan är att tävlingarna generellt har många fler mattor än på svenska tävlingar, eftersom en tävling kan ha ett fyrsiffrigt antal tävlande. Tävlingarna i Japan beskriver Mikael som välfungerande kaos. Nivån på tävlingarna är generellt väldigt hög och speciellt barnen imponerar, både i kumite och kata. Både i teknik och uthållighet slår de många vuxna utövare.
Referat av Mikaels deltagande i Dream Cup 2017
Mikael möter en väldigt aggressiv motståndare som öppnar med en otrolig intensitet och frekvens. Mikael möter upp och sätter stundvis press på japanen med djupa hiza geri och shita tsuki. I andra ronden blir dock intensiteten och frekvensen hos japanen för mycket, även om Mikael även här lyckas sätta press stundvis med djupa hiza geri. Domslutet faller enligt klassisk “arbetsseger” till japanen. Nedan följer Mikaels egna tankar om upplevelsen:
Jag var med i Dream Cup nu i helgen vilket var fantastiskt roligt, men väldigt nervöst. I Sverige med coacher som håller reda på saker åt en så är man ganska trygg. Här lyckas jag inte ens läsa instruktionsboken jag fick innan tävlingen. Som tur är finns det några engelsktalande i klubben som kan hjälpa mig. Annars skulle jag vara helt chanslös. Stämningen är väldigt god i dojon – det är många som kommer och supportar och hejar och efter att man tävlat tar man på sig dojo t-shirten och går med i gruppen. Innan tävlingarna så ser dojon till att sammanställa en lista med alla från dojon som tävlar, så att det alltid står en drös med människor och hejar. Som sagt, dojon är som en stor familj där vi alla peppar varandra.
För mig gick det ok denna gång. Jag har inte så stor tävlingsvana ännu så målsättningen var att gå upp på mattan och göra mitt bästa. Efter en rond och förlängning dömde domarna till motståndarens fördel. Min tävling var slut för denna gång men jag var nöjd med att ha gått upp och gjort mitt bästa, trots nervositet. Bara att fortsätta träna inför nästa tävling.
Slutligen: Mikaels tips inför DIN karateresa
– Planera i förväg. Japan är ett land som det är bäst att boka saker i förväg i. Mängden saker att göra är också enorm så det lönar sig att komma förberedd.
– Om du vill träna – se till att skicka en förfrågan via Shihan Söderkvist. Det är extra viktigt för Japaner att saker går till på rätt sätt.
– På alla 7-11 kan man ta ut pengar utan avgift med internationella kreditkort. Många bankomater kan man inte ta ut pengar i med internationella kreditkort.
– Lär dig ordet すみません (sumimasen), som betyder ursäkta. Oerhört användbart när man behöver fråga någon om vägen, beställa i restaurangen eller bara råkar gå in i någon. (Eller råkar sparka någon i skrevet på träningen: sumimasen!)
Författare&Intervjuare: Simon Eriksson