Årets tävlingen rivstartade med ippon i de första två matcherna och tävlingen fortsatte i samma stil. Sverige deltog som vanligt och bjöd på underhållning samt visade att förra årets framgångar inte var nån tillfällighet. Det blev flera spektakulära matcher , en hel del diskussioner kring domslut och flera medaljer för Sverige.
Antal deltagare på tävlingen varierar från år till år, beroende tidpunkt i relation till U22/Öppna EM. I år var det gott om deltagare i de flesta viktklasserna och ovanligt många damer som deltog. Så många att man beslöt att dela upp tungvikten i en extra klass (-65 kg) Det var dessutom tre nya länder som deltog för första gången – Belgien, Danmark och Kuwait !!
En som också debuterade på tävlingen var Moa Jensen som tävlade i damernas tungvikt +65 kg. Hennes första motståndare var Camille Haddouche från Frankrike. Det var “vikt mot taktik”, men det som blev avgörande var kondition. Camille är lätt för sin viktklass och har en rörlig fightingstil. Hon vinner ofta på vikt och Moas utmaning var att vinna på poäng innan det var dags för vågen. Men det var lättare sagt än gjort. Moa drev stundtals Camille bakåt, men större delen första ronden var jämn. I förlängningen räckte dock inte Moa till och Camille vinner på poäng
Dina Kljajic fick Aiste Tatarunaite från Litauen som sin första motståndare. Det var två olika stilar som möttes Aiste gillar att ha distans och har höga luriga sparkar som sitt bästa vapen. Dina vill ha kortare distans och gillar en mer fysisk fighting. Olikheten gjorde att ingen av dem fick nån riktig ordning på sin taktik och matchen gungande fram och tillbaka. Men i den klassiska slutsekunderna får Aiste press på Dina och hon blir passiv lite för länge enligt domarna som ger Aiste poäng och det avgör matchen.
I samma viktklass som Dina deltog även Sanne Larsson. Hon möter Ungerska Gyöngyi Seregely och får det tufft inledningsvis. Gyöngyi är större en Sanne och utnyttjar viktskillnaden och pressar Sanne bakåt. Men Gyöngyi orkar inte hålla tempot hela vägen och när orken tryter så börjar Sannes förflyttningar fungera och när hon får in sina lowkicks så vänder matchen. Domslutet blir jämt men med en tillräcklig övervikt för Sanne som får vinsten. Nästa match som är semifinal möter hon Magdalena Gustaityte som är en av de bättre i Europa och skillnaden märks. Sanne gör en bra match men hon orkar inte möta upp Magdalena och det blir till slut förlust och ett delat tredjepris
Cissi Wallin deltog i en klass med enbart tre och alla-möter-alla Första matchen blir mot ungerska Eszter Kovacs som strävar efter kort avstånd och förstör mycket av Cissis fighting. Ingen får nåt uträttat och matchen blir grötig. Cissi är intensiv och försöker få till ett längre avstånd. Men drar på sig två olyckliga varningar och det blir det som avgör domslutet. Hennes motståndare förlorar sin nästa match på liknande sätt så tredje. Så sista matchen, där Cissi möter Ungerska Anete Leiter får Cissi en chans till revansch. Med den inställningen tar Cissi initiativet och är den som gör mest och har initiativet i matchen Men även i denna matchen blir det ett par olyckliga varningar som avgör till Cissis nackdel och hon hamnar till slut på tredje plats, vilket inte speglar hennes presentation.
I herrarnas lättvikt hade Sverige två deltagare. En av dem var Stefan Chervenko som mötte Bulgariska Ivelin Venkov.De var två tuffa killar som möttes och Ivelin startar starkast. Men ganska snabbt kommer Stefan i kapp. Hans välplacerade slag och ger resultat och i slutet av matchen är det ingen tvekan om vilken som är starkast av dem. Vinsten tar Stefan till semifinal där han möter fjolårsmästaren Anthony Senechal. Men Anthony är lite för mycket för Stefan. Matchen startar jämnt men det är Anthony med sin rörliga fightingstil som styr matchen. Stefan svarar men det är inte tillräckligt. I slutsekunderna pressas han av Anthony som också får segern och Stefan får nöja sig med ett tredjepris.
Milad Samizadeär den andra deltagaren i samma viktklass. Milad startade imponerande och förstörde fullständigt upplevelsen för Yousef Alshatti Han deltog för första gången och hade rest ända från Kuwait för att delta. Tyvärr blev hans match bara ca: 5 sek, för längre tid tog det inte för Milad att träffa med en ushiro-mawashi- jodan som avslutade matchen innan den ens börjat. Vinsten tog Milad till semifinal och där mötte han  Daniel Sternik från Polen. Milad hade svårt att få till sin vanliga fightingstil mot Daniel som var mycket rörlig och hade farliga kontringssparkar. Matchen slutade på ett oväntat sätt. I en av Daniels attacker träffar han så olyckligt med en spark att Milad skadar knät. Milad kan inte fortsätta och Daniel diskvalificerades. Vilket gjorde att finalen i denna viktklass blev mycket märklig. Anthony utsågs till vinnare då Milad inte kunde delta och det innebar att Anthony vann klassen genom att bara göra en enda match denna kväll. Anthony var seedad att stå över första omgången och mötte bara vår Stefan.
Ali Hayder deltog också på denna tävling för första gången och det gjorde han imponerande bra. I första matchen mot David Fabek från Kroatien avgör han matchen tidigt med en klassiker. Första några lowkick och sen en snabb jodan mawashi som sänker David. Hans andra match blev inte heller lång, men det var ett oväntat avgörande. Martin Thauvoy från Belgien gör en snurrspark samtidigt som som Ali gör samma sak. Sparken träffar olyckligt Martin i sätet/ryggslutet och han blir sittande kvar på mattan. Vilket domarna dömer som “oförmögen att fortsätta” och ger Ali matchvinst. Det innebär att Ali kommer till final där han möter Brennet Aurélien. Den matchen börjar tufft och jämnt, men ju längre tiden går, desto tröttare blir Ali och matchen faller mer över till Brennet som gör en stark offensiv i slutsekunderna och vinner domarnas röster. Ali får nöja sig med silvret.
Rasmus Bergström får fördel av att vara förra årets vinnare och slipper fightas i första omgången. Hans första motståndare i kvartsfinalen blir Danske  Julian D Bjerrekar som startar starkt, med klackar och krokar. Men Rasmus är starkare och med hårda slag och starka lowkick bryter han ner Julians motstånd. I förlängningen blir skillnaden tydlig och Rasmus får domarnas röster. Semifinalen blir enklare. Ungerska Bálint Ujvári visar Rasmus stor respekt redan från början och Rasmus har inga problem att ta kommandot i matchen. Han pressar Bálint och får snabbt poäng  och strax efter, ännu ett poäng och matchen är över.
Finalen är annorlunda. Det blir samma deltagare som på förra årets final. Ungerska Tamás Popovics förlorade segern till Rasmus på diskning och var sugen på revansch. Det är dock Rasmus som inleder starkast, men Tamas är farlig med sina kontraringar. Det som avgör matchen är en händelse som påminner om Alis match mot Martin. Rasmus gör en snurrspark. Samtidigt sparkar Tamas och träffar Rasmus i luften som faller ner och håller sig för ryggen, men är snabbt uppe igen. Några domarna vill ge poäng och det blir diskussion inom domarkåren. Till slut beslutar man att ge Tamas poäng. Resten av matchen handlar om att Rasmus jagar en kvittering och sätter press på Tamas. Tyvärr lyckas det inte och Rasmus får nöja sig med en silverplats.
Bilder kommer strax !