Märkliga medaljer till Sverige får karaktärisera årets Diamond Cup. Det var både framgång och motgång på udda sätt. Tävlingen Diamond Cup är speciell. Den hålls bara vartannat år och har prispengar i form av en diamant (uppskattat värde 200 Euro) Men den är också speciell på det sättet att den både har bredd och spets. Det deltar många länder i år var det 27 totalt och bland annat Japan, Canada och Indien. Men de flesta deltagare är från Holland och Belgien. Tävlingen är öppen för alla organisationer och det finns med toppfighters från olika stilar.
Tävlingen har bredd när det gäller tävlingskategorier. Det finns veteraner som i år höll hög klass med flera gamla mästare på mattan. Dessutom har tävlingen en en unik tävlingsklass som var nytt för i år och det var rullstols-klassen. Där funktionshindrade  utförde hand-fighting med handskar och hjälm.
Tävlingen har också en juniorklass, som även den, skiljer sig från det vanliga då man har en “heltäckande” hjälm och därmed tillåter även raka tekniker mot ansiktet.
Dessutom finns det en kata- klass där Chalita Andersson från Banzai var först ut och möter en tjej från Schweiz där Chalita vinner sin första omgång. Andra matchen möter hon en spanjorska Som vinner 4 av domarnas 5 flaggor, därmed förlust för Chalita denna gång.
I katateamet deltog även Adam Rogård och Andreas Tampe från Uppsala. Adam vann sin första match (åttondelsfinal) mot dansken Rasmus Rasmussen med tsuki no kata. I kvartsfinal ställdes han mot Belgiens hemmahopp Michiel Vleminckx men förlorade där tyvärr med 4-1 efter en väl utförd Seienchin. Kampen var jämnare än vad domarsiffrorna visade.
Andreas vann övertygande sin första match med gekisai sho (5-0) mot holländaren Rico Scheffers. I kvartsfinalen slog han ut rutinerade bulgariska landslagsmannen Hristo Terziev efter att båda tävlanden utfört katan sushi-ho (4-1 till Andreas). Väl framme i semifinal stod ukrainaren och nuvarande EM-bronsmedaljören Oleg Korol för motståndet. Andreas valde nu kanku som sitt vapen medan Oleg satsade på sushi-ho. Trots en felfri kanku räckte det inte att övertyga samtliga domare. Oleg drog det längsta strået och segrade knappt med domarsiffrorna 3-2.
Men ett brons till Andreas och Sverige i herrarnas kata! Herrarnas katatävling i årets upplaga av Diamond Cup var imponerande sett till antalet tävlande. Över 20 karate-ka (alltså ungefär lika stort antal som vid EM) gjorde upp om troféerna denna gång. Tävlingen höll också hög klass med tidigare EM-deltagare från flera nationer.
I juniorklassen kumite deltog Eric Adrians och Leo Rönnebo, från Banzai. De bägge debuterade på en internationell tävling. Båda två fick tufft motstånd men kunde stunder i sina matcher få utlopp för de dem tränat på.Snopet för juniorerna att åka ut direkt i turneringen efter en lång tids träning men drömmen lever vidare.
Ramsin Ebrahihi också från Banzai har tävlat framgångsrikt som junior internationellt, fick denna gång möta en väldigt stark och snabb kille från Bulgarien. Matchen blev kort Borislav Baichev fick in en jodanspark efter några sekunder och en kort stund därefter en frontspark mot ansiktet och därmed vann han matchen. I Ramsins klass var det bara fyra deltagare så trots förlust, blev det brons för honom.
Det gick bättre för Kevin Börtner från Bollebygd som mötte långe Sebastian Jakobsen från Ashihara / Danmark, Kevin inledde matchen med en bra spark i huvudet och fick wasari. Efter cirka en och en halv minut så får Kevin utdelning på sina låga sparkar och vinner där efter på Ippon.
Match nummer 2 var mot Jesse Swart från Holland, även den matchen så är det Kevin som driver på med mycket bra tekniker. Kevin vinner denna matchen på två snabba Jodan sparkar och går där vidare till final mot Mustafa Özcimen. Lång väntan och till och med 6 timmar fick Kevin vänta för att slåss om guldet, Mustafa går ut starkt från början och vann tidigt matchen över Kevin. Mustafas slag får Kevin att tappa andan och vinner där på Ippon, vilket resulterade silver medalj för Kevin Börtner
I seniorernas lättvikt (-65 kg) skulle Stefan Chervenko från Stockholm deltagit, men blev tvungen att hoppa av i sista stund p.g.a. sjukdom. I samma klass deltog även Milad Zamizade från Banzai, Han var lottat i sin första match lottade mot Andrei Zinchenko, flerfaldig Europamästare och 2;a på World Cup 2017 . Det kunde blivit tävlingens höjdpunkt, men slutade istället i ett antiklimax. Matchen startade i spänt läge direkt och drog i gång med full kraft från båda två med intensiva och välriktade slagserier. Mot slutet eskalerade tempot och Andrei lade in sin högre växel. Ett slag träffade högt upp på bröstet gled olyckligt mot käken på Milad och han blir så skadad att han inte kan fortsätta. Zinchenko diskvalificeras vilket innebär att Milad utses som segrare och får därmed ett brons.
Ali Hayer från Stockholm vinner första matchen övertygande Martin Thauvoye från Belgien är nära att bli träffad av Ali’s snabba jodan sparkar. Han klarar sig dock undan med blotta förskräckelsen, men när första ronden är slut ger domarna Ali segern.  Andra matchen blir mot danska Christian Hallgren går också till Ali’s fördel hårda slag och sparkar blir till slut för mycket för Christian som viker sig på en chudan mawashi. Semifinalen mot Rumänska Christian Boldut blir annorlunda. Christian är rutinerad och satsar på att förstöra Ali’s fight genom att ligga nära och inte ge utrymme för slag och sparkar. Ali vill fightas men Christian förstör och matchen blir grötig och till slut är det varningar som avgör domslutet. Tyvärr är det Ali är den som förlorar. Det blir ett brons för Ali.
I damernas -65 kg klassen hade Sverige tre deltagare med. Dina Kjajic från Keiko gör första matchen mot Stephanie Van De Rijt från Holland.  Stephanie startar starkast och är nära att avgöra matchen med en ushiro-mawashi-geri tidigt i matchen, men sen är det Dina som tar över mer och mer och efter förlängning vinner Dina på domarröster.  Andra matchen går mot Marta Lubos från Polen. Dina är revanschsugen då Marta besegrade Dina EM i våras. Men starka tekniker och rörlig fighting ger Marta ett litet övertag, men inte tillräckligt. När matchen fortsätter är det Dinas kondition och attityd som gör att matchen tippar över till hennes fördel. I sista ronden visar domarna 2-2 men tyvärr avgör huvuddomaren till Martas fördel.
Sanne Larsson från Uppsala möter Camille Haddouche från Frankrike. Bägge försöker vara rörliga och matchen är jämn inledningsvis. Men på slutet tar Camille över och pressar Sanne stundtals. Övertaget räcker för att domarna skall ge Camille segern efter första ronden.
Cecilia Wallin från Stockholm får WO första matchen och möter Lisa Marie Heath från England i semifinal. Det är två fighters med mycket rutin och det blir en teknisk match med högt tempo. Cecilia dominerar stundtals, men inte tillräckligt tycker domarna och alla förlängningar krävs innan domarna bestämmer sig för Cecilia som vinnare. Andra matchen blir tuffare. Motståndaren är samme Camille som besegrade Sanne och det är Camille som vill mest i första ronden även om Cecilia svarar bra. Skillnaden är inte stor nog för seger och det blir en förlängning som startar olyckligt. Cecilia och Camilles tekniker kolliderar och Camilles slag träffar Cecilia så olyckligt att ögonbrynet spräcks. Cecilia kan inte fortsätta och Camilles utses som segrare. Senare ändras domslutet till diskvalificering, vilket ger Cecilia vinsten och en silverplats.
I damernas tungvikt hade Sverige med två deltagare.  Moa Jensen från Kungälv fick den otacksamma uppgiften att möta ryska toppfightern Anna Vishnyakova i första matchen. Anna slår ut de flesta med sina hårda slag, men lyckades inte göra det med Moa, som gav henne bra motstånd. Dock inte tillräckligt bra enligt domarna som gav Anna segern redan efter första ronden.
Sara Hägge från Göteborgs Karate Kai mötte Roxanne Ramselaar från Holland i första matchen. Roxanne hade flera farliga sparkar, men lyckades inte skada Sara och till slut var det Saras offensiva fight som var vinstgivande. Andra matchen blev ännu tuffare. Spanska Diana Cantero krävde alla förlängningarna innan vinsten gick till Sara med minsta möjliga marginal. I semifinal blev motståndet något lättare. Danska Christina Buchholtz gav Sara en jämn match, men Sara var mest offensiv. Det blev dock ingen domarvinst och matchen gick till vågen, där Christina utsågs som vinnare p.g.a. sin lättare vikt.  Men viktskillnaden var otillräcklig och domslutet gjordes om och istället blev det en sista förlängning, där bägge tjejerna gav allt, men det blev Sara som tog hem segern. Finalen mot ryska Anna Vishnyakova blev en rysare. Den kunde ha avgjorts i första ronden då Anna var den bättre och hade två domarröster, men det blev oavgjort och allteftersom matchen gick blev Anna tröttare och Sara tog över matchen mer och mer. Alla ronder krävdes, men när matchen var över så var det Sara som var vinnaren i årets Diamond Cup