Sverige levererar på ett EM som bjöd på hård konkurrens. Det blev medaljer i alla valörer och i flera discipliner. Det vittnar om att svensk Kyokushin har både bredd och spets.
Nivån på EM och på deltagarna höjs för varje år. Det är Östeuropa som dominerar och tyvärr verkar inte dominansen avta, snarare tvärtom. Sverige är en av de få Västeuropeiska länderna som utmanar, om än något blygsamt. Polen var värdland och deltog med 68 tävlande Litauen strax efter med 50, Ukraina 42 och Ungern 37. Detta skall jämföras med Sveriges 13 tävlande, Frankrike och Tysklands 4, Hollands 5 och Belgien 8.
Kyokushin har en större plats inom idrottsvärlden i vissa öststatsländerna och satsningen på tävling och en ny generation fighters är medveten. Den unga generation som kliver upp på mattan idag är väl förberedda och utmanar de etablerade redan från början. Men det tar trots allt några år att nå toppen och det var fortfarande de välkända namnen som stod överst på pallen, med något undantag.
Överst på pallen stod även några av de svenska deltagarna. Alicia Edin nådde äntligen hela vägen och kan nu tituleras Europamästarinna i kata. Samma sak för Ki Pasanen, fast med tillägget junior i titeln.
Det är främst tjejerna som står för framgångarna och extra mycket Ki Pasanen, då hon visade att hon tillhör Europaeliten i flera dicipliner, inte bara kata utan även i kumite genom att ta silver i damernas -65 kg klass.
Sara Hägge lyckades tyvärr inte upprepa storverket från förra året och förlorade därmed sin mästartitel i utbyte mot ett hedervärt brons. På herrsidan var det färre svenska deltagare och även färre medaljer. Milad fortsätter dock att imponera och tog ett brons i en av herrarnas absolut tuffaste viktklasserna.
Litauen saknade några av sina favoriter, vilket också märktes resultatmässigt. Men trots det var Litauen fortfarande framgångsrika, främst bland herrarnas tyngre viktklasser, som vanligt. Men inte riktigt lika dominant som tidigare. Litauen har många duktiga fighters och debutanterna är inte långt efter de etablerade. Något som Ali Hayder från Stockholms Kyokushin fick erfara. Han mötte Gervelis Gintas i en match som inte blev lång. Ganska tidigt i matchen fick Gintas in ett välplacerat knä i mellangärdet på Ali, som tog räkning och därmed var matchen över.
Ett land som klev fram var Ukraina. De är alltid duktiga och deltar med många tävlande och i år tog det ett kliv framåt och hade flera deltagare på prispallen. En av de som däremot inte nådde dit var Duziak Anastasiia som förlorade mot Dina Kljajic från Keiko. Anastasiia är teknisk och lång för sin viktklass men fick aldrig chans att utnyttja sina färdigheter. Dina höll redan från början ett kort avstånd och pressade på med slag. Anastasiia stod inte emot Dinas press som fick segern redan efter en rond. Nästa match, kvartsfinal gick mot Polska hemmafavoriten Marta Lubos. En match som kunde bli spännande då de mötts nyligen i en jämn match. Men Marta kom väl förberedd och höll ett högt tempo redan från början. Dina svarade starkt, men Marta gör en “yxspark” som träffar ögat olyckligt och Dina bryter matchen.
Sanne Larsson från Uppsala Kyokushin hade möjlighet till revansch, då hon mötte bulgariska Deleva Ivanka.  Hennes taktik var att hålla ett kort avstånd, förstöra Ivankas fighting och attackera med korta tekniker. Taktiken fungerade, men krävde för mycket. Efter en rond tynar krafterna för Sanne, som envisas med att fortsätta med samma tempo. Till sist kollapsar hon på mattan i ren trötthet och matchen är över.
Georgien har alltid varit starka och är ofta på prispallen, men varit förhållandevis få deltagare. På senare år har de dock blivit fler och även tjejerna, som tidigare saknats, är nu med med framgång. Cecilia Wallin från Stockholms Kyokushin fick ta utmaningen att möta Kurashvili Tamriko i en taktik match. Cecilia inledde starkt, men Tamriko kom tillbaka med hårda slag. Cecilia varierar taktik, men Georgiskan tycktes vara orubblig och svarar med sina slag. Matchen är jämn men domarna ger Tamriko segern redan efter en rond.
Sara Hägge från Göteborgs Karate Kai hade en speciell utmaning i att försvara guldet från förra året. Det började enkelt, första matchen blev WO, men sen blev det tuffare. Mötet med franska Haddouche Camille blev  repris från förra året. Då vann Sara och så blev även resultatet denna gång. Men det var inte självklart. Camille var väl förberedd och visste vad hon mötte. Hennes tekniska färdigheter stod mot Saras styrka. Det blev en jämn match som slutade 2-2 innan huvuddomaren tippade över resultatet till Saras fördel. Semifinalen blev dock för tung för Sara. Litauiska  Gustaitytė Brigita till hör de rutinerade och använde sin storlek på ett effektivt sätt. Matchen inleddes jämt men Brigita var den starkare och det blev tyvärr förlust och “bara” ett brons för Sara.
Milad Samizade från Banzai, tävlar i en av de största klasserna, så det var tacksamt med en inledande WO-match mot rumänska Masca Ovidiu. Nästa match mot ungerska  Spéder István var stundtals jämn, men större delen av matchen var Milad den starkaste och tar även poäng med slag i första ronden, vilket blir avgörande för matchen. Nästa match blev en skön revansch. Polska Sternik Daniel, besegrade Milad i höstens U22 och var en av storfavoriterna inför årets EM. Men Milad hade gjort sin läxa och fäller Daniel med slag och är därmed vidare till semifinal. Men där blir det tyvärr stopp. Det är en trasig Milad som möter fjolårsmästaren Ismayilli Emin från Azerbaijan. Milad försöker vara rörlig och göra överraskande attacker, men Emin skyddar sig bra och jagar Milads ben. Det blir till slut förlust på domslut och ett hedervärt brons till Milad.
Sverige deltog även med två juniorer. Kevin Börtner från Bollebygd försökte besegra Gevorgyan Albert från Armenien med lowkicks och höga klacksparkar. Han var nära att lyckas, men Albert kom undan och pressade Kevin med sin fysiska styrka och tog segern efter första ronden.
Ki Pasanen från Oyama Kyokushin mötte Polskan  Roksana i första matchen. Ki dominerade matchen och vann på ippon efter 50 sekunder. En wasari på jodan teknik och den andra med hiza geri. I kvartsfinalen stod regerande kadett Europamästaren Reke från Ungern för motståndet. Det Krävdes 2 förlängningar för domarna att utse vinnare i matchen.  Ki vann en visade förmågan att växla upp och resultatet blev arbetsseger. I semifinalen körde Ki mot Bulgariskan Theodora. Ki vann med wasari med jodan.  I finalen mötte Ki Litauiskan Gouda. Matchen var tuff. Litauiskan låg på och matade på med stenhårda slag hela matchen igenom. Litauiskan vann en arbetsseger.  Silver till Sverige!
KATA DELTAGARNAS matcher kommer KOMPLETTERAS