Den 23-24 juni gick tävlingen Karate Dream Festival  International Championship i Tokyo Metropolitan Gymnasium, Japan.Tävlingen är den största i sitt slag i världen med drygt 3000 starter (drygt 2700 deltagare) fördelat på mer än 100 klasser (kata och kumite från barn till veteranklasser). Tävlingen gick på 12 tatamis samtidigt!!Från Sverige deltog Sensei Andreas Tampe (Uppsala KK) i kumite och kata och systrarna Ki, Py och Mi Pasanen (Oyama KK) i lag- och individuell kata.
Tävlingen startade med lagkata. I klassen (junior high and above)  var det 24 lag. I första matchen mötte tjejerna ett Japanskt lag med obligatoriska katan Gekisai Sho. Tjejerna förlorade matchen.Dags för individuell kata.
I Mis klass (junior high) var det 38 deltagare. Mi körde obligatoriska katan Tsuki no Kata. Hon förlorade matchen.I Kis och Pys klass (high school) var det 18 deltagare. Obligatoriska katan var Saiha. Båda tjejerna åkte ut i första omgången.
Sammanfattningsvis kan sägas att tjejerna gjorde riktigt bra kator, kanske dem bästa de gjort både i lag och individuellt, riktigt kul att se. Nivån i kata i tjejernas klasser var mycket bra, hög lägsta nivå.
Dock var domarna mycket hårda mot tjejerna i sina domslut. Bedömningen av den tekniska genomförandet skulle vara enligt den senaste kata DVDn från WKO/shinkyokushin.
Sensei Andreas tävlade i kataklassen män +35 år. Det var 36 deltagare i klassen. I grundomgångarna tävlade samtliga deltagare med katan Seienchin. Då Andreas motståndare inte dök upp blev det WO direkt i första matchen och Andreas var i och med det klar för åttondelsfinal.
I såväl åttondelsfinaler som kvartsfinaler var katan Kanku obligatorisk för samtliga tävlanden. I semifinal och final kunde man däremot välja fritt bland katorna. I åttondelsfinal stod ett japanskt svartbälte för motståndet. Andreas vann övertygande med domarsiffrorna 5-0. Också i kvartsfinal stod en japan för motståndet och även här blev siffrorna 5-0 till Andreas.
I semifinal stod en australiensare för motståndet och det blev en jämn match! Andreas växlade här till Sushi-ho medan motståndaren fortsatte med Kanku. Trots en väl genomförd kata drog australiensaren det längsta strået och vann knappt med siffrorna 3-2. Det resulterade i en tredjeplats för Andreas och Sverige! Riktigt kul!
I kumite tävlade Sensei Andreas i klassen tungvikt (+70kg) 40-44 år med 32 deltagare. Sensei dominerade den första matchen mot en kanadensare och vann med 5-0 på wasa-ari (chudan tsuki) strax före full tid. I den andra matchen stod en azerbaijan för motståndet. Motståndaren lyckades under matchens gång vinna initiativet trots häftiga slag- och sparkväxlingar från båda kombattanterna vilket ledde till förlust för Andreas på domslut efter full tid. Ingen placering i kumite.
Tävlingen var mycket bra organiserat in i minsta detalj och vi blev mycket väl omhändertagna av arrangörerna. Vi kommer att åka på denna tävling igen om tillfälle ges.
Toni / OKK + Andreas Uppsala Kyokushin