Östeuropeisk dominans när Romanian International Cup arrangerades för första gången.Värdstad för arrangemanget var Rumänska staden Sibiu, som ligger i Transsylvanien. Staden är populär bland turister och bjuder på klassiska vampyrmiljöer…och Kyokushin.
Arrangören för tävlingen har tidigare år haft arrangemanget för de Rumänska ungdomsmästerskapen. Men i år var det dags att utveckla tävlingsverksamheten ytterligare och RIC lanserades.
Förhoppningen är att det skall vara ett återkommande arrangemang varje år. “Paketeringen” är spartansk. Man fokuserar på matcherna och de tävlande. Det var ingen show, ingen försäljning och heller inget inträde.
Det tävlas i klasserna U12, U14,U16,U18,U21 samt en “veteranklass” (+35, +40, +45,+50), som även innehöll damer denna gång ! En del av länderna använde denna tävlingen för uttagning till EM i november vilket innebar att konkurrensen var hård i vissa klasser.
Två klubbar från Sverige var representerade, Banzai och Keiko.
I övrigt var det totalt 10 länder och i stort sett bara öststatsländer, med en övervikt av Rumäner och Bulgarer. Tävlingen var arrangerad av ShinKyokushin men åtta andra organisationer var representerade. Tävlingar där flera organisationer deltar, har blivit allt vanligare.
Matcherna gick på 4 mattor och började med kata. Därefter var det kumite som startade med yngsta deltagarna och sen gick man upp i åldrarna tills man kom till vuxna Då varvades veteranklassen med U21 klassen.
Den åldersgrupp som deltagaren tillhörde fick hålla sig till en och samma matta (oftast) vilket var bra. Nackdelarna var att det inte fanns tillräcklig framförhållning inför matcherna, det var också för få västar och hjälmar till utlåning och det skapade onödig stress för ungdomarna inför match.
För övrigt en tävling med god stämning och bra organisation.
Banzai hade fyra ungdomar som tävlade i kumite och en ungdom i kata.
Umut Yilmaz tävlade i U14 placerade sig 3.a.
Oscar Hansson Pablo tävlade i U16 och gick två matcher och placerade sig 3:a.
Mirza Hukic, även han i U16, gick en förlängning men förlorade sin match mot Stanimir Kirov från Bulgarien.
Leo Rönnebo, U18, förlorade sin match mot rumänen Faur Octavian
Emma Larsson tävlade i kata och vann 2 omgångar och förlorade den 3:dje mot Veselina Chirpanlieva som vann U16 i kata.
Mirjam Björklund från Keiko tävlade sist. I hennes viktklass deltog endast tre fighters så alla fick möta alla Första matchen var största utmaningen.Ebru Fake från Bulgariens KWF-organisation var tuff. Hon startade matchen intensivt med hårda slagserier och fick direkt ett lite övertag.
Mirjam svarade dock bra och successivt tog hon tillbaka matchen och fick in flera bra lowkicks Sparkarna fungerade bra och i slutet av ronden kom också resultatet Ippon till Mirjam på lowkick!
I andra matchen stod Serbiska Valentina  Fazjileviv för motståndet.Valentina var dock  mindre och lättare än Mirjam och aldrig något hot. Efter ett olyckligt slag i ansiktet och en varning till Mirjam, satsar hon allt på magen och efter lite press och en välriktad mae-geri så gav Valentina upp.
Vinst och guld till Mirjam i damernas -55 kg klass