Nivån på British Open har successivt blivit allt högre och i år var det tuffare än någonsin. Tävlingen har existerat länge och nivån har stundtals varit väldigt varierande med allt från topptränade ryssar till glada britter, som mer eller mindre kom direkt från puben. Men så är det inte längre. Tävlingen har attraherat fler organisationer och när fler duktiga fighters samlas så blir tävlingen ännu intressantare och fler deltar.
ShinKyokushin har blygsamt deltagit genom tiderna, med främst länder från västeuropa som Holland, Belgien, Frankrike, Sverige, Danmark, Norge. Men i år deltog både Polen och Litauen med stora team och IFK-ryssarna har börjat skicka fler. Det fanns flera Europa- och världsmästare representerade. En riktigt bra tävling, med andra ord.
Sveriges fanns representerade även i år men med ett mindre team. I konkurrens med Union-EM och TK- seminarium samma helg, så lockade tävlingen bara två deltagare Sara Hägge och Mirjam Björklund.
Sara mötte Irene Skjelfjord från Norge En motståndare som på papperet gav Sara de bästa oddsen och det var Sara som var den bättre (sett med svenska ögon). Men matchen startade jämnt och det dröjde innan Sara fick ordning på förflyttningarna och sina explosiva tekniker. Det såg bra ut hon fick press på Irene och en domare gav Sara segern efter förlängning, men övriga valde oavgjort. Vilket är ett signum på IFK-tävlingar. Skillnaden mellan de tävlande måste vara stor om man skall få arbetsseger och Irene hade svarat bra hela matchen, så det blev i stället vågen som avgjorde. Skillnaden skall vara minst 5 kg och den var 5,2 kg – förlust för Sara.
Mirjam Björklund mötte Litauen-Britten Erika Ruksenaite. Matchen var intensiv och bägge tjejerna höll ett högt tempo. Några höga slag gav Mirjam varning och det var på vippen att det kunde bli avgörande. Men domarna hade olika åsikter om huruvida det var otillåtna slag eller teater. Med lite “tur” fick Mirjam en förlängning och ny chans som hon inte var sen att ta. Målmedvetet hamrade hon hårda lowkicks på Erikas ben och Erika var märkbart besvärad. Poängen hängde i luften, men klockan räddade Erika. Matchen slutade med Mirjam som segrare.
I kvartsfinalen möte Mirjam en veteran. Brittiska Hayley Rowlands har varit med ett tag. Hon är kortare till växten och kompenserar det med en rörlig fightingstil, som Mirjam hade lite svårt att hantera. Men matchen utvecklades positivt och bägge tjejerna gav och tog. I slutsekunderna på förlängningen träffas Mirjam i huvudet med en spark. Det ger inga poäng, men Mirjam blir skärrad och Hayley tar chansen och sätter press på en passiv Mirjam. Hayleys knä träffar Mirjams höftbenet olyckligt och Mirjam bryter matchen. Seger till Hayley