Bulgarien i topp och Sverige backar. Årets EM (open weight)  var kanske det tuffaste någonsin om man ser till nivån på deltagarna. Stundande VM -2019 gör att ovanligt många toppnamn var med på deltagarlistan och för damernas del var detta EM extra intressant. De åtta bästa damerna blir uttagna till kommande VM.
Många deltagare kom väl förberedda. Vilket speglades på de svenska resultaten. Samtliga svenska seniorer förlorade första matchen. Kanske inte en helt rättvist bild, då de svenska insatserna var bra. Men det där “lilla extra” som behövs när konkurrensen är som hårdast, hade vi inte.
Lite bättre gick det i U21, U16 klassen, men inte mycket. Inte ens kata-kategorin som varit en “svensk klassiker” i många år, lyckades denna gång. Trots de tråkiga resultaten måste man ge de svenska deltagarna en bra betyg. Insatserna var bra, men inte tillräckligt bra.
Bättre gick det för Bulgarien som tog guldet i både dam och herrklassen och Valeri imponerade på alla, då han ännu en gång lyckats utveckla sin fighting ytterligare ett steg och vinna guldet.
Varje land deltar med två deltagare. Men tidigare medaljörer får dessutom delta utöver detta. Det gynnade Sverige som kunde ha med två extra, Sara (brons 2017) och Milad (brons 2018). Men det gynnade Litauen betydligt mer som hade en extrem stor trupp med 17 (!) deltagare i öppen klass. Litauens resultat var dock inte i proportion till antal deltagare även om de alltid presterar bra.
I år hade man även en ny tävlingskategori, på prov – Team kata. Tre deltagare utför kata samtidigt. KAnske en mer underhållande tävlingsform för publiken, än den individuella. Det verkar som tävlingsformen blev uppskattad. Så det kanske blir det en fortsättning?
Från Sverige deltog Ella Elvander, Andreas Tampe och Adam Rogård, samtliga från Uppsala. I konkurrens med 7 andra lag placerade sig Svenska laget på en tredje plats.
I klassen U16 (kadett)
Mirza Hukic från Banzai, mötte Denys Herasymyk från Ukraina. En motståndare som var något större och som utnyttjade det bra. Matchen blev intensiv i en lång slagduell, men det var Mirza som pressades bakåt och som till sist fick domarflaggorna emot sig.
Hampus Strömer från Bollebygd försökte möta kraft med teknik, när han mötte Andras Miko från Ungern. Hans sidoförflyttningar och kontringar så bra ut inledningsvis, men successivt blev pressen för stor och det var kraft och Andras Miko som till slut segrade.
Py Pasanen från Oyama, var den enda individuella framgången i det svenska laget. Hon deltog både i kumite och kata, men det var i kumite klassen som hon imponerade. Första matchen mot Wiktoria Niemczyk från Polen blev en poängvinst på jodan mawashi geri. Sen blev det tuffare, anrda matchen mot Ukrainska Iryna Kozachovska krävde en förlängning innan domarna till slut valde Py som segrare. Tredje matchen var semifinal och där blev det stopp. Lite orättvist om man ser matchen med svenska ögon. Py hade varit den drivande under större delen av matchen och hennes fina knän pressade Gabija Aleksandraviciute från Litauen bakåt, större delen av matchen. I förlängningen mattades pressen av något. Tydligen tillräckligt enligt domarna, som gav segern till Gabija. Men alla höll kanske inte med? Det blev ett mycket välförtjänt brons  till Py och det blev Sveriges enda individuella placering detta EM.
I klassen U21
Sveriges enda deltagare i klassen U21 var Mirjam Björklund från Keiko. Hon mötte Khrystyna Osyka från Ukraina. Mirjam jagade Khrystyna, större delen av matchen, som backade och kontrade. Tyvärr avgjordes matchen på varningar. För många otillåtna slag i ansiktet gav Mirjam varning och Khrystyna vinsten.
Open Weight  
Milad Samizade fick en riktigt tuff utmaning Ukrainska Kostiantyn Inozemtsev, var 30 kg tyngre och dessutom riktigt bra. Trots att Milad var rörlig och kontrade effektivt, så blev viktskillnaden avgörande. Domarna gav Kostiantyn segern efter första ronden
Rasmus Bergström mötte Ungerska Adam David och det blev en riktig krigarmatch. Matchen går till förlängning och det skulle kunnat blivit en svensk seger. Rasmus imponerar med sina hårda krokar och såg ut att vara den starkaste. Men en spark mot huvudet skakar om Rasmus för ett ögonblick och Adam tar chansen och sätter press på Rasmus, som sakta kämpar sig tillbaka. Men tappar för mycket och domarna ger segern till Adam.
Simon Pålsson möter franske Jean-Paul Jacquot. En jämn match där Simon stundtals får press på Jean-Paul, men som alltid svarar tillbaka. Jean-Paul är envis och duktig och går jämt med Simon i en förlängning. Det innebär att matchen avgörs på vågen till den betydligt lättare Jean-Pauls fördel.
Sanne Larsson mötte Ungerska Anett Kovacs Leiter. Matchen startar till Sannes fördel Hon förstör effektivt Anetts fighting och pressar sin motståndare med fina knäsparkar. Men tyvärr avgörs även denna match på varningar och det är Sanne som är förloraren.
Sara Hägge mötte Litauiska Diana Balsyte. En strategimatch, där den betydligt längre Diana jobbar på distans och farliga sparkar och Sara på kortare distans med slag och lowkicks. Matchen är jämn och det blir förlängning. Lite snopet ger domarna arbetssegern till Diana som annars skulle ha förlorat på vågen om det blivit oavgjort.