En ny tävling har dykt upp i Europa. Spanish International Shinkyokushin Open hölls  i Alcorcon i Madrid. Det är en öppen tävling för alla stilar och organisationer. Tävlingen hölls i samma stad som Spanish Nationals helgen innan och lockade drygt 300 deltagare. Ambitionen av att bli en stortävling var tydlig. Mycket jobb var nedlagt på de symboliska tävlingsdetaljerna och omfånget var stort. Sammanlagt deltog 50 klubbar från organisationerna WKO, KWU, IFK, KYOKUSHIN-KAN, KWF, KIKO, IKOKU, RENGOKAI, WIBK, IKO MATSUSHIMA, IKO CATALUÑA, KYOKUSHIN ANDALUCIA. 45 olika tävlingsklasser, allt från barn till veteran, novice till elit, kata (endast spanska deltagare) och kumite. Dessutom prispengar i Open klasserna.
Men det blev också så som det brukar bli på stora tävlingar. Många mattor, många domare (där inte alla motsvarade rollen) och hopplöst omöjligt för publiken att förstå vad som pågick. Det blev en lång dag, men tävlingsupplägget var klokt. De yngsta kategorierna avslutades på förmiddagen. Seniorklasserna på eftermiddagen och efter en sen inmarsch hölls de sista finalerna samt öppen klass på kvällen. Flera av klasserna hade dock få deltagare, några enbart två. Om ambitionerna håller i sig så kan nog tävlingen växa i framtiden.
Deltagarna var till stor del från andra organisationer, främst spanjorer, men många andra länder fanns representerade bl.a. Canada och Ryssland för att nämna några långväga. Ryssarna var starka som vanligt, något Mirjam Björklund från Keiko blev medvbeten om i sin match mot Alieva Dzhunai. Det såg bra ut inledningsvis. Mirjam satte press på Alieva och satsade på insida lowkick. Men Alieva är rutinerad och hade botmedel. Hon satsade på hårda krokar och oavsett vad Mirjam gjorde slog hon mot mellangärdet Efter några träffar kom resultatet, Ippon till Alieva och förlust för Mirjam.
Py Pasanen från Oyama Karate Kai deltog i kumite. i hennes klass (Junior 55-65 kg, absolute) var det 4 deltagare. Det blev semifinal direkt för Pys del. Matchtiden var 2 minuter. I första matchen stod hemmafightern Leyla Lazhari för motståndet. Leyla attackerade intensivt inledningsvis Men när Py svarade på attackerna tappade hon gnistan. Py vann matchen på Ippon.
I finalen mötte Py Victoria Larking från Danmark. Matchen gungade fram och tillbacka tack vare varningar från bägge deltagarna. Men Py var den starkaste och även domarna tyckte det. Det krävdes dock en förlängning på 2 minuter för att utse vinnaren. Guld till Py!