Swiss Open 2019 var 13 länder med drygt 350 deltagare totalt på både kata- och kumitetävlingen. Från Sverige deltog Keiko med Mirjam Björklund i seniorklassen och OKK med 3 katadeltagare i juniorklassen, Mi Pasanen, Denise Blom och Py Pasanen. Då kumitereglerna för juniorerna är annorlunda deltar Sverige inte i kumite. Tjejerna tävlade individuellt och i lag.
Denise och Mi tävlade i klassen Girls kata kategori 6. (2004-2001, från 2kyu, national). Först ut Denise mot Vaselina (regerande EM 2:an i juniorer). Denise gjorde obligatoriska katan Pinan Go. Denise förlorade matchen men gjorde sin bästa Pinan Go någonsin. Bådar gott inför framtiden!
Mi körde katan tsuki no kata i sin första omgång. Mha lottningen gick hon direkt till semi. Hon förlorade matchen med flaggorna 3-2, med minsta marginal mot Florianne från Frankrike. I matchen om 3:e pris vann Mi med sin Gekisai Dai mot Samra från Schweiz. Brons till OKK och Sverige.
Py tävlade i klassen Girls kategori 7. (2009-2001, från 2kyu, international). Skillnaden i den här klassen och föregående var att katorna lottades fram. Py gjorde katan Tsuki no kata och för motståndet stod Victorya från Ukraina. Py vann och klar för semi. Här mötte Py Emili från Litauen. Py vann med sin Gekisai Sho och blev klar för final. I finalen väntade Alexandra från Polen. Py förlorade matchen trots en mycket bra Gekisai Dai. Silver till OKK och Sverige.
I lagkata (mixad) ställde 8 lag upp. Team Oyama mötte lag från Ungern i första omgången. De körde obligatoriska katan Pinan Go. Vinst till tjejerna i matchen och nu var de redo för semi. Polen var motståndarlaget bestående av killar. Tjejerna vann med Tsuki no kata. Nu var de klara för final. I finalen väntade ett lag från Schweiz, Steimann dojo, som var på hemmaplan. Tjejerna vann även finalen. Guld till OKK och Sverige.
Juniorerna tävlar på lördagen och seniorerna på söndagen
Mirjam mötte Gloria Ripsas från tyska Ashihara organisationen i sin första match. Mirjam var den bättre och var dominant redan från början. Gloria gick på defensiven men klarade bara det halva ronden. Mirjam sätter ett välpacerat knä mot magen och följer upp med slag. Ippon och vinst till Mirjam.
I semifinalen är motståndaren Flavia Odermatt. Schweizisk hemmafavorit som startade matchen, med en rörlig och teknisk fighting. Mirjam som önskar ett kortare avstånd får inte till teknikerna inledningsvis, men växer in i matchen. Hon pressar Flavia med hårda krokar och matchen tippar över till Mirjams fördel, då Flavia överraskande sätter en jodan mawashi som skärrar Mirjam. Tveksam teknik som tre domare röstar bort och Mirjam jobbar sig tillbaka i matchen. Men i slutsekunderna får Flavia träff mot magen och matchen går förlorad med en wasari till Flavia.
Därefter återstår match om tredje pris Motståndaren heter Johanna Heisgen, också från tyska Ashihara. Mirjam får ganska snabbt till bra krokslag som uppenbarligen besvärar Johanna. Bägge tar och ger. Men Mirjam ger mest och Johanna backar. När ronden är slut röstar domarna på Mirjam som slutar på tredje plats.