Svensk guld och damerna i fokus på ett annorlunda EM. Inför kommande VM tävlas det om extra VM platser. De 6 bästa damerna i öppen viktklass får åka till Japan i nov och representera Europa på VM.
Åtta stycken damer är sen tidigare uttagna (förra årets EM), så detta var sex kompletterande platser. Trots att de “åtta bästa” inte deltog, då de redan är klara för VM, så var nivån hög. Det syntes tydligt att tjejerna förberett sig väl och det bjöds stundtals på extremt underhållande karate. Tävlingen ger oss en fingervisning om hur konkurrensen kommer att se ut på damsidan, i framtiden.
Men det var inte det enda som var annorlunda. Tävlingen var en samproduktion mellan tre länder, Litauen Polen och Tjeckien. Vilket tyvärr också märktes på arrangemanget. Kvalitén på arrangemangets olika delar varierade, men tanken var god, som det brukar heta.
EM arrangerades i Prag, (för första gången?) och ovanligt nog var tävlingen för  samtliga “U-klasser” (U16, U18, U21) Totalt var det 478 deltagare från drygt 20 länder. Sverige deltog tyvärr inte i U16 klassen, men i övriga klasser hade vi deltagare. Som vanligt dominerar öst överlägset Litauen, Ukraina och Polen tog ca 30 medaljer var (alla klasser inräknade) Sverige tog en
I tjejernas kataklass var det 21 deltagare. Först ut var Py Pasanen och hon mötte Vanessa Goj från Polen. Katan Gekisai Dai lottades fram. Py vann matchen 3-2 på flaggor. Därefter var Ki Pasanens tur. Hon mötte Gabija Aleksandravičiūtė från Litauen. Även här lottades katan Geksai Dai. Ki förlorade med flaggorna 4-1.
I Pys andra match mötte hon Maja Dvéri från Ungern. Py körde Gekisai Sho och Maja Saiha. Py förlorade matchen med flaggorna 4-1. Tjejerna ute ur katatävlingen och Maja vann klassen.
Nivån i kata på tävlingen har höjts ytterligare ett snäpp. Den stora skillnaden i tävlingen den här gången var att domarna bedömde katorna så olika, ofta 3-2 i flaggor i matcherna. Vissa former av utförande i kata premierades vilket vi inte noterat tidigare, mer åt uppvisningshållet istället för bunkai i teknikerna. Snabba armtekniker premierades högre än bra dachis, bra imbuki och kraft i teknikerna.
Py Pasanen tävlade även i kumite (-65kg) i hennes kategori var det var det 13 deltagare. Det nya i årets upplaga att alla kadetter och juniorer tävlade med visir på hjälmen. Det andra var att knäskydd var valfritt att ha (obligatoriskt nästa år). I första matchen mötte Py förra årets mästarinna Guoda Pakalniškytė från Litauen. Det var en bra match i en minut sett från Pys synvinkel tills Gouda fick in en en bra tsuki mot chudan. Py blev lite passiv och fick inte in någon bra flyt efter det. Inga poäng under ordinarie matchtid. Den passiva avslutningen från Pys sida räckte för domarna att ge Litauiskan vinsten med flaggorna 3-2 (hikiwaki).
Smilla Malmberg mötte regerande EM mästarinna, Anastasiia Levko från Ukraina, i sin första match. Smilla går ut intensivt med bra slag och chudansparkar men Anastasiia är den drivande i matchen och sätter två jodan sparkar. Hon vinner på wasari ippon när det bara är 30 sekunder kvar.
Emma Zetica möter Ruslana Beztsinna från Ukraina i sin första match. Emma startar lite segt och Ruslana sätter en jodanspark i det inledande skedet. Emma kommer igång med sina slag och börjar driva Ruslana, tyvärr hittar inte hennes sparkar bra luckor, Ruslana vinner matchen på wasari.
Mirza Hukic mötte Emil Kakhidze från Georgien. Det blev en riktig krigarmatch där Mirza fick bekänna färg och det gjorde han bra. Efter samtliga förlängningar hade Mirza tagit en mycket knapp seger i en jämn match. Men nästa match mot Mykola Turchyn från Ukraina blev annorlunda. Mirza klarade inte att stå emot Mykolas hårda slag och det blev förlust redan i första ronden.
Sanne Larsson tävlade om en biljett till VM och deltog i damernas öppna klass. Motståndaren Vaiva Kairaityte från Litauen hade en enkel med effektiv taktik – slå hårt. Hennes explosiva fightingstil imponerade, men Sanne tog matchen bra och attackerade benen med knä och insida lowkick. I slutspurten på första ronden ökade bägge tjejerna tempot. Det var jämt, men med en liten fördel till Sannes motståndare, vilket tyvärr räckte för knapp seger. Flaggorna  visade 3-0 och det blev förlust för Sanne.
Mirjam Björlund tävlade i kategorin U21. Hennes första motståndare var Valeriia Troian från Polen. Matchen startade lite olyckligt. Ganska tidigt träffades Mirjam av ett slag ansiktet som spräckte läppen. Det var lite tveksamt om fortsatt tävlande men hon valde och fortsätta och tur var väl det. Med hög intensitet fortsatte hon matchen och successivt pressades Valeriia bakåt. Tillräckligt mycket för att Mirjam skulle få segern på domslut
Andra matchen var mot Polska Daria Starzec. Det var en jämn match och trots att Daria var något mindre än Mirjam gav hon tufft motstånd. Men när Mirjam fick in de raka frontsparkarna såg Mirjam ut att vara den bättre och domarna röstade på Mirjam som segrare i första ronden
Tredje match var final och även då var Polen motståndare. Men Agnieszka Ząbek var inte tuffare än tidigare motståndare snarare tvärtom. Mirjam var taggad och hennes krokar gav nästan omedelbart effekt. Det tog inte lång stund innan Agnieszka tappade luften och Mirjam tog poäng. Matchen fortsatte och nu var det Mirjams lowkick mot lårets insida som blev avgörande. Ett nytt poäng och matchen var över innan första ronden var klar. Mirjam var Europamästarinna i klassen U21 -60 kg.